Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 18:10

  Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - ανοίγουν και τα καταστήματα του ΟΠΑΠ

  Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - ανοίγουν και τα καταστήματα του ΟΠΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από την 1 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Όμως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Capital.gr), θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα μαθήματα στους μαθητές Λυκείου θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

  Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, στα σχολεία έχει αποδειχθεί πως τηρούνται τα μέσα ατομικής προστασίας.

  Την ίδια ώρα, προβληματίζει η Αττική. Από τα έξι χιλιάδες ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται στην Επικράτεια, τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Αττική, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, την ώρα που η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid είναι στο 58%, υψηλότερα από την επικράτεια όπου η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-Covid ανέρχεται στο 49%. Η πληρότητα των απλών κλινών κορονοϊού στο σύνολο της χώρας βρίσκεται στο 23%. 

  Στην Αττική δεν καταγράφεται μείωση κρουσμάτων, αλλά σταθεροποίηση.

  Στην επικράτεια, ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 2%. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται. Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφονταν 110 νοσηλείες ανά ημέρα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων κυμάνθηκε στους 105.

  Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι πλέον σαφές πως η έξαρση της επιδημίας που φοβούνταν οι ειδικοί στις εορτές δεν συνέβη τελικά.

  " Είναι ανάμεικτα συναισθήματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά φαίνεται ότι τηρήθηκαν τα μέτρα".

  Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως μπήκαμε σε διαδικασία σταθεροποίησης και ύφεσης, όμως οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει επιβαρυμένη.

  Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

  Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία θα πρέπει να συνοδευτεί από τα εξής μέτρα:

  - υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 
  - διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 
  - σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 
  - χρήση αντισηπτικών, 
  - σχολαστικοί καθαρισμοί, 
  - τακτικοί αερισμοί των χώρων, 
  - ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  - σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, 
  - επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

  Επιπλέον, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. 

  Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. 

  Διευκρινίζεται: 

  -    Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές. 

  -    Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία. 

  Επιπλέον, το υπουργείο επισημαίνει ότι: ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

  Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ, εκτός των ΟΠΑΠ Play

  Την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για μια ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00.

  Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης για το κυνήγι και το ψάρεμα, με εξαίρεση τους νομούς Ροδόπης, Έβδου και Ξάνθης όπου θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου, από ομάδες έως 4 ατόμων, 2 ανά αυτοκίνητο.

  Όπως τόνισε, η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει να προχωρούμε με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα στο άνοιγμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, εντάσσεται το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας επένδυσης από την 1η Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τα Λύκεια στις "κόκκινες” περιοχές για τα οποία θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

  Σε ό,τι αφορά τα ταξί, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πλέον επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού.

  Τέλος, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα του ΟΠΑΠ, εκτός των ΟΠΑΠ Play.

  Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε, επίσης, ότι παρατείνεται παρατείνεται το αυστηρό lockdown σε Βοιωτία, Λέσβο και Σπάρτης, στις κοινότητες Κρόκου και Σιάτιστας του δήμου Κοζάνης, καθώς και στους δήμους Ασπροπύργου και δήμο Αχαρνών. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων πρόσθεσε ωστόσο ότι τα δεδομένα σε ορισμένες περιοχές του δήμου Αχαρνών προκαλούν προβληματισμό γιατί παρά τα αυστηρά μέτρα δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ