Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 13:27

  Θετικοί οι λοιμωξιολόγοι στο άνοιγμα της εκπαίδευσης

  Θετικοί οι λοιμωξιολόγοι στο άνοιγμα της εκπαίδευσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:29

  Το πράσινο φως δίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  Όπως λένε οι πληροφορίες, τα δια ζώσης μαθήματα για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου. Εξαίρεση εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τα σχολεία σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκονται στο κόκκινο όπου σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αναμένεται να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια. 

  Οι ειδικοί περίμεναν να δουν πώς θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες όσον αφορά τη διασπορά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αποφάσισαν να αφήσουν ακόμη μια εβδομάδα περιθώριο. 

  Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των φροντιστηρίων η εισήγηση της Επιτροπής είναι αρνητική. 

  Όσον αφορά την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών η εισήγηση φαίνεται να είναι αρνητική. Επίσης, αρνητική φέρεται να είναι η εισήγηση και στο άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ νομών. 

  Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας. 

  26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα 

  Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.

  Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Κικίλια και Θάνου.

  Β. Κικίλιας: Συγκάλεσα σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μια πολύ σημαντική σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΙΙΒΕΑΑ, τον Καθηγητή Θάνο, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ τον κ. Αρκουμανέα, τον κ. Τσιόδρα, τον κ. Μαγιορκίνη, τον κ. Παρασκευή, τον κ. Σουρβίνο και την κα Παππά από τη Θεσσαλονίκη – είχαμε την ευκαιρία να την έχουμε διαδικτυακά – γιατί πράγματι οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο μας ανησυχεί ως εξέλιξη.

  Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών.

  Πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει το ΙΙΒΕΑΑ.

  Δ. Θάνος: Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.

  Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

  Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ