Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Δεκ-2020 08:09

  Πλησιάζει η… ώρα μηδέν για την επιχείρηση "Ελευθερία"- Τα μηνύματα Μητσοτάκη

  Πλησιάζει η… ώρα μηδέν για την επιχείρηση "Ελευθερία"- Τα μηνύματα Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η ώρα μηδέν για την επιχείρηση "Ελευθερία" πλησιάζει. Ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού για την πανδημία του κορονοϊού, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το πρώτο μεγάλο παράθυρο ελπίδας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανατολή του 2021.

  Βασικός στόχος του τιτάνιου αυτού έργου, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις σελίδες του τις ημέρες μετά την εορτή των Χριστουγέννων, είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ανοσία στην κοινότητα. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο "στρατηγείο" της Πολιτικής Προστασίας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού. "Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία… Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχονται και οι μέρες των γιορτών να επαναλάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουμε στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές μας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Πώς θα μπει στις…ράγες η επιχείρηση "Ελευθερία"

  Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 22 Δεκεμβρίου, η επιχείρηση "Ελευθερία" θα μπει στις…ράγες. Με βάση τις εκτιμήσεις, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα.  Τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν, το Θριάσιο, το Ασκληπιείο Βούλας και το Σωτηρία. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, για συμβολικούς λόγους, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας. Με βάση την προτεραιοποίηση, στον εμβολιασμό θα προηγηθούν:

  -Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  -Οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

  -Οι άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται, δε, πως σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες.

  "Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της σύσκεψης στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλύθηκαν οι φάσεις του χρονικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, η επιχειρησιακή δομή εκείνων που θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου, το καθημερινό πλάνο εργασιών και η διαδικασία κατάρτισης της λίστας των ραντεβού. Ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της γιγάντιας επιχείρησης παραλαβής, μεταφοράς και φύλαξης των πρώτων δόσεων του εμβολίου, από την ώρα που θα φτάσει στη χώρα μας μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια. "Έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής  αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία", σημείωσε ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα επισκεφθεί νοσοκομεία και δομές στην Κεντρική Μακεδονία. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ