Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 15:32

  Ο αγώνας της Deutsche Welle για μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σύνολο, σχεδόν, των κρατών σήμερα, αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικά. Κι όμως παρότι διατηρείται η δημοκρατική επίφαση, ο πλανήτης βρίθει από φαινόμενα ημιδημοκρατίας ή ανελεύθερης δημοκρατίας. Ισχυρές φυσιογνωμίες οικειοποιούνται το προεδρικό αξίωμα σε μόνιμη βάση μέσα από την επικράτησή τους στις εκλογές. Και το καταφέρνουν με ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων και ανταμοιβή των φίλων. Ανάμεσα στα πιο ισχυρά τους όπλα, η ελλιπής ενημέρωση και η παραπληροφόρηση των πολιτών.

  Τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί την παντοκρατορία των ανά τον κόσμο αυταρχικών ηγετών. Κι όμως έχουν λόγους να μένουν άυπνοι τα βράδια. Η Deutsche Welle είναι αφοσιωμένη στην αποστολή της να αμφισβητεί τα αυταρχικά καθεστώτα παρέχοντας ανεξάρτητη πληροφόρηση και προωθώντας την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες σε πάνω από 180 χώρες παγκοσμίως.

  Βραβεύει τους τολμηρούς


  Απαραίτητο συστατικό της σωστής ενημέρωσης είναι η ελευθερία της έκφρασης. Η DW προσπαθεί να καλύψει σύνθετα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και στρέφει τους προβολείς σε κρίσεις και σε θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Μέσω ρεπορτάζ και συνεντεύξεων με ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, γελοιογράφους και συγγραφείς από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι όλα τα θέμα που προάγουν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της γνώμης.

  Από το 2015, η DW τιμά με το Βραβείο Ελευθερίας της Έκφρασης DW Freedom of Speech Award ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα γι’ αυτό το αγαθό. Στους βραβευθέντες που παλεύουν για την ελεύθερη ενημέρωση περιλαμβάνονται φυλακισμένοι μπλόγκερ και τολμηροί δημοσιογράφοι.
   

   

  Πληροφορία για όλους

  Η τεχνολογία διευκολύνει όσο ποτέ άλλοτε την επικοινωνία και την πρόσβαση στην πληροφορία. Παρολ’αυτά, υπάρχουν πολλές περιοχές στον πλανήτη όπου ο διαφορετικός τρόπος σκέψης τιμωρείται, το διαδίκτυο ελέγχεται από το κράτος και η ελεύθερη ροή πληροφόρησης παρεμποδίζεται. 

  Η DW δίνει αγώνα κατά της λογοκρισίας και εργάζεται σθεναρά για να έχουν όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατανοήσουν τα προβλήματα και τα θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες τους.

  Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε χώρες, όπου οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στην ανεξάρτητη ενημέρωση μπορούν τώρα να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της DW με ασφάλεια και ανωνυμία, με την υποστήριξη του OTF (Οpen Technology Fund) καθώς και του προγράμματος Tor. H DW έχει εγκαταστήσει έναν διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο της dw.com μέσω διαδικτυακής διεύθυνσης στο δίκτυο Tor.

  welle


  Oι ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες μέσω Tor (The Onion Routing) μπορούν να αναγνωριστούν από την επέκταση '.onion.' Για την πρόσβαση στις ιστοσελίδες απαιτείται ειδικός browser όπως ο, βασισμένος στον Firefox, Tor browser. Εκτός από την Deutsche Welle, μέχρι στιγμής λίγες ιστοσελίδες ΜΜΕ πχ. των New York Times ή του BBC διαθέτουν διευθύνσεις onion.

  Επίσης, την τελευταία δεκαετία η DW χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που εμποδίζει τη λογοκρισία και ονομάζεται Psiphon. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο διαφορετικών διακομιστών μεσολάβησης (ενδιάμεσος μεταξύ χρήστη και διαδικτυακής πηγής). Με αυτή την τεχνολογία οι χρήστες σε χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αμερόληπτες πληροφορίες και αξιόπιστες πηγές.

  Με όπλο αυτή την τεχνολογία, η DW στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: δεν θα σταματήσει ποτέ να προωθεί την ιδέα του ελεύθερου διαδικτύου και να παρέχει ανεξάρτητη, ποιοτική ενημέρωση και πληροφορίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

  Τουρκία -Μια θάλασσα παραπληροφόρησης

  Η δουλειά του δημοσιογράφου στην Τουρκία έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Η DW συνεργάζεται με το BBC, το France24 και το Voice of America για να δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube με στόχο την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης στο τουρκόφωνο κοινό που θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις.

  90baglan

  Το κανάλι YouTube channel +90 πήρε το όνομά του από τον διεθνή κωδικό κλήσης της Τουρκίας και παρέχει ανεξάρτητη και αξιόπιστη πληροφόρηση, με σεβασμό στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, όπως επίσης και διαφορετικές οπτικές σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Τα βίντεο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχουν μεταφραστεί και στα γερμανικά και έχουν πάνω ένα εκατομμύριο views.

  Το +90 καλύπτει θέματα που συχνά απουσιάζουν από το μιντιακό τοπίο στην Τουρκία -  όπως θέματα που αφορούν πρόσφυγες, την LGBTQ κοινότητα και τα δικαιώματα των γυναικών. Με την σε βάθος έρευνα τον θεμάτων αυτών, το +90 διασφαλίζει μια πιο ισορροπημένη ματιά στην καθημερινή ζωή σε μια ζωντανή και διαρκώς μεταβαλλόμενη χώρα.

  Πλουραλισμός στον αραβικό κόσμο

  Το μιντιακό τοπίο και η συμμετοχή στα ΜΜΕ έχει αλλάξει δραματικά στον αραβικό κόσμο τα τελευταία χρόνια -  και όχι μόνο μεταξύ νέων ανθρώπων. Τα πάντα εξελίσσονται. Και ενώ οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην τεχνολογία, την επικοινωνία και τη συζήτηση -με εφαρμογές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινητά μέσα επικοινωνίας- φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη η διάθεση να αποκλειστούν από το δημόσιο διάλογο.

  Η εκπομπή Jaafar Talk θέλει να το αλλάξει αυτό. Πρόκειται για ένα talk show, που δίνει σε όλους φωνή, ακόμη και σε εκείνους που δεν ακούγονται στον αραβικό κόσμο, με θέματα που δεν καλύπτονται απαραίτητα από άλλα δίκτυα. Προσφέρει συζητήσεις που προκαλούν αίσθηση πάνω σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και εκπροσωπεί πολύ διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος κάθε εκπομπής, τόσο το κοινό που βρίσκεται στο στούντιο και οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν ποιος καλεσμένος εκφράζει την άποψή τους πιο πειστικά. Είναι η τέλεια πλατφόρμα για ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις να μοιραστούν την οπτική τους και να ξεκινήσουν έναν διάλογο.

  Το JaafarTalk είναι ένα talkshow που αντικατοπτρίζει την πολυμορφία στον αραβόφωνο κόσμο. Ο παρουσιαστής Αμπντούλ Καρίμ προσκαλεί καλεσμένους που εκπροσωπούν διαφορετικές απόψεις για μια δίκαιη και ζωντανή συζήτηση, η οποία συνοδεύεται από έρευνα, στοιχεία και δεδομένα, τα οποία βοηθούν τον κόσμο να σχηματίσει τη μεγάλη εικόνα.

  jaafartalk

  Δείκτης ελευθερίας του Τύπου

  Πόσο ελεύθερα είναι τα ΜΜΕ στη δική σας χώρα; Η DW προσφέρει το εργαλείο πλοήγησης Media Freedom Navigator το οποίο παρέχει μια επισκόπηση διαφορετικών δεικτών μέτρησης της ελευθερίας του Τύπου.  

  Ο χρήστης μπορεί να πληγηθεί στον παγκόσμιο χάρτη για να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία για την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα και να βρει περισσότερες πληροφορίες μέσα από ευρετήρια.

  Ο "μετρητής" της ψηφιακής συμμετοχής

  Το βαρόμετρο #speakup barometer είναι ένα πρότζεκτ της Ακαδημίας της DW, το οποίο ελέγχει τη σχέση μεταξύ ψηφιακής συμμετοχής, ελευθερίας της έκφρασης και πρόσβασης στην πληροφορία σε επιλεγμένες χώρες, στις οποίες η Ακαδημία της DW εργάζεται πάνω σε μιντιακά προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς.

  speakup

  Με στόχο την παροχή μιας συνολικής εικόνας για την κατάσταση της ψηφιακής συμμετοχής σε αυτές τις χώρες και ταυτόχρονα για τον εντοπισμό νέων δυνατοτήτων αλλά και κινδύνων, το βαρόμετρο #speakup βοηθά οργανισμούς ΜΜΕ, ΜΚΟ, δημοσιογράφους και άλλους φορείς να αναπτύξουν μέτρα βελτίωσης της ψηφιοποίησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ