Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 08:19

  Ανοίγει θέμα "ιδιώνυμου" για εγκλήματα στα Πανεπιστήμια

  Ανοίγει θέμα "ιδιώνυμου" για εγκλήματα στα Πανεπιστήμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη "αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας" ανοίγει την κουβέντα για την δημιουργία "ιδιώνυμου" σε εγκληματικές δραστηριότητες  εντός των ιδρυμάτων.

  Η σκέψη έχει θιασώτες, αλλά και διαφωνούντες ενώ είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει, καθώς προηγουμένως περιμένει να δει κινητοποίηση για την τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

  Άλλωστε η κομβική φράση στην εισήγηση του κ. Μητσοτάκη πέραν των άλλων ήταν αυτή που μιλούσε για την ανάγκη -μέχρι να γίνουν οι αλλαγές- "να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση". Και είναι προφανές πως οι διατάξεις δίωξης τέτοιων συμπεριφορών ήδη υπάρχουν απλώς ουδείς (με ευθύνη και των πρυτάνεων) σπεύδει να τις καταγγείλει.

  Το ιδιώνυμο

  Κι εκεί έρχεται η κουβέντα για το ιδιώνυμο. Οι θιασώτες της άποψης θυμίζουν πως πρόκειται για μέτρο αποτροπής αφού δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αδικήματος όταν χαρακτηρίζεται ως ιδιώνυμο:

  - η επαυξημένη ποινή όταν το αδίκημα διαπράττεται εντός πανεπιστημίου (σε σχέση με την ποινή για το ίδιο αδίκημα όταν διαπράττεται εκτός πανεπιστημίων)

  - Η μη αναστολή ή η μη χορήγηση ανασταλτικού στην έφεση του καταδικασθέντος, συνεπώς η άμεση φυλάκιση.

  Οι διαφωνούντες θυμίζουν από την πλευρά τους πως η ευρωπαϊκή τάση είναι στην κατάργηση των ιδιώνυμων και πως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε θα επεκταθούν και σε άλλες ομάδες που δέχονται επιθέσεις και το ζητούν όπως π.χ οι αστυνομικοί και οι εφοριακοί.      

  Επίσης πως υπάρχει τρίτος δρόμος και είναι να θεωρείται η διάπραξη του αδικήματος επιβαρυντική περίσταση και να επαυξάνει την ποινή.

  Ο χρόνος

  Ένα δεύτερο σημείο διαβούλευσης είναι ο χρόνος νομοθέτησης. Αν αυτό θα γίνει τώρα ή στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που ετοιμάζει σε βάθος χρόνου η ειδική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα. Η δεύτερη τάση είναι πιθανόν και η κρατούσα.

  Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα σε τρεις άξονες για τη φύλαξη, την πρόσβαση, αλλά και αυστηροποίηση των ποινών για τους ταραξίες στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

  Πρόκειται για την ίδρυση ειδικού σώματος για την ασφάλεια και τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα συνεργάζεται με την αστυνομία και θα έχει ειδική εκπαίδευση, στα πρότυπα των αντίστοιχων "πανεπιστημιακών αστυνομιών" στο εξωτερικό, αλλά και αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Επιπλέον, η πρόσβαση στα πανεπιστήμια  θα γίνεται στο εξής μόνο με το φοιτητικό πάσο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων