Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 07:52

  Σήμερα η τελευταία έξοδος στην εστίαση

  Σήμερα η τελευταία έξοδος στην εστίαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Η Κατερίνα, εργάζεται σε καφέ στην Αθήνα, δουλεύει 8ωρο, αν και είναι δηλωμένη ως 6ωρη, παίρνει ένα ρεπό την εβδομάδα και πληρώνεται με 750 ευρώ τον μήνα. Αν και το κατάστημα στο οποίο εργάζεται θα επηρεαστεί μερικώς από το lockdown στην εστίαση διότι τα 3/4 του τζίρου του προέρχονται από την εξυπηρέτηση μέσω take away και delivery, η Κατερίνα, τρομάζει στην ιδέα ότι ενδέχεται να τεθεί σε αναστολή εργασίας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Τότε 4 από τους 8 υπαλλήλους του συγκεκριμένου καφέ είχαν τεθεί σε αναστολή ενώ μετά την άρση του lockdown απολύθηκαν 2. 

  Σήμερα στα 77.000 μπαρ, εστιατόρια, καφέ, στα εστιατόρια των ξενοδοχείων κλπ. που λειτουργούν στην Ελλάδα δουλεύουν 330.000 εργαζόμενοι που είναι δηλωμένοι ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που πληρώνονται με "μαύρα”. Όσοι είναι δηλωμένοι και τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα λάβουν τα 534 ευρώ που προβλέπεται από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Σάββατο. 

  Πόσοι υπολογίζεται ότι θα είναι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή, πόσες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα και πόσες εταιρείες κινδυνεύουν με λουκέτο; 

  Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη του κλάδου εκτιμούν πως θα επηρεαστούν μερικώς ή ολικώς οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία περιλαμβάνονται 27 περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή από το lockdown στην εστίαση (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κ.λπ) που τίθεται σε ισχύ από αύριο το πρωί και για έναν μήνα, επηρεάζονται άμεσα περί τις 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πανελλαδικά. Από αυτές τις εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα, μόλις το 40% διαθέτει take away και delivery αναφέρει στο capital.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) κ. Γιώργος Καββαθάς ο οποίος εκτιμά πως 1 στις 3 επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, 1 στις 3, δηλαδή τουλάχιστον 70.000 που εργάζονται στα καταστήματα που επηρεάζονται από τα μέτρα θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου. 

  Για να αποφευχθούν τα χειρότερα οι εκπρόσωποι της μαζικής εστίασης, ζητούν από την Κυβέρνηση πιο τολμηρά μέτρα στήριξης."Για να μπορούν οι επιχειρήσεις του κλάδου να κάνουν στοιχειώδη επιχειρηματικό προγραμματισμό σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία”, αναφέρουν στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης στο capital.gr

  Η ΕΠΟΕΣ ζητά να θεσπισθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό και να δοθεί πλήρης αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα. Η Π.Ο.Ε.Σ.Ε. ζητά ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μείωση κατά 40% των ενοικίων έως και τον Μάρτιο και κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που όπως υποστηρίζει θα επιβαρύνει λιγότερο των κρατικών προϋπολογισμό από τις αναστολές σύμβασης εργασίας.

  Με το σωματείο BARECA, που αριθμεί 350 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 24.000 εργαζόμενοι, να κάνει λόγο για στοχοποίηση του κλάδου που θα οδηγήσει σε "ξαφνικό θάνατο" τις επιχειρήσεις ενώ χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης αποσπασματικά και φειδωλά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ