Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 19:29

  Ολοκληρώθηκε το "χρυσό" - φιάσκο: Απαλλάσσεται ο Ριχάρδος και με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων

  Ολοκληρώθηκε το «χρυσό» - φιάσκο: Απαλλάσσεται ο Ριχάρδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Έκλεισε και ο δεύτερος ανακριτικός κύκλος για τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο και τους 62 συγκατηγορουμένους του που είχε διαφημιστεί ως μια τεράστια επιτυχία των αρχών ασφαλείας προ δυο ετών και τελικά κατέληξε σε ένα "χρυσό" φιάσκο.

  Η υπόθεση κλείνει με τυπικές κλήσεις, δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, αφού το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γεγονός που προοιωνίζεται την απαλλαγή του ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδου Μυλωνά και 62 συγκατηγορουμένων του.

  Όπως αναφέρει ο Πέτρος Πανταζής συνήγορος του ενεχυροδανειστή "σε συνέχεια της συμπληρωματικής ανάκρισης, που διέταξε το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών, η ΑΑΔΕ επανέλαβε, προς την κα. Ανακρίτρια, αυτό ακριβώς που είχε από την αρχή επισημάνει: ότι η κατοχή χρυσού, εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως και η εξαγωγή αυτού, καθ΄οιονδήποτε τρόπο , δεν συνιστά "λαθρεμπορία”. Κατά συνέπεια, το Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να απωλέσει δασμούς, τέλη και λοιπές τελωνειακές επιβαρύνσεις, όπως εσφαλμένα κατηγορήθηκε ο εντολέας μου. Με βάση και τα νεότερα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρούμε ότι είναι, νομικά, μονόδρομος η απαλλακτική κρίση του Συμβουλίου”.

  Ο συνήγορος υπεράσπισης βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του:

  "Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διαπίστωσε λαθρεμπορία είναι προδήλως εσφαλμένο γιατί στηρίχθηκε σε μία απόφαση του Αρείου Πάγου, την 531/1992, που δεν έχει πλέον εφαρμογή διότι από το 2001 και μετά ισχύει ο ελληνικός τελωνειακός κώδικας και ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας που κατήργησαν τις διατάξεις που εφάρμοσε η απόφαση του Αρείου Πάγου.”

  Η εξέλιξη

  Η δικογραφία μετά την εξέλιξη αυτή διαβιβάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος με βάση το οποίο οι δικαστές θα αποφαίνονται οριστικά για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων τα ποινικά ελεγχόμενα πρόσωπα μπορεί να μην είχαν νόμιμα παραστατικά για τον χρυσό, τους πολύτιμους λίθους, τα πολυτελή ρολόγια και τα πανάκριβα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, αυτό όμως δεν συνιστά λαθρεμπόριο χρυσού.

  Και για το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε (μετά την εντολή για νέα ανάκριση)  η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ επανέλαβε ό,τι και προ διετίας. Ότι δηλαδή δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας και πως το μοναδικό αδίκημα που μπορεί να διερευνηθεί είναι οι φορολογικές παραβάσεις. Για αυτές ωστόσο δήλωσε αναρμόδια για έλεγχο.

  Μετά από αυτή την απάντηση οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν το πέρας της συμπληρωματικής ανάκρισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ