Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 07:42

  Θωρακίζονται τα νοσοκομεία για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

  νοσοκομειο κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη 300 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε ο αριθμός τους να ανέλθει στις 1.200, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικές 901 κλίνες, όταν ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2019 πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΥ διέθετε μόλις 557 κλίνες ΜΕΘ.

  Αυτή είναι μια μόνο από τις ενέργειες που δρομολογεί η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων και σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός, η ενίσχυση δηλαδή των νοσοκομείων για την περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον νοσηλείες.

  Το πλαίσιο της θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων από το Σεπτέμβριο έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το νέο κορονοϊό από κοινού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

  Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  Επίσης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.

  Υπενθυμίζεται πως τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναπτύχθηκαν 1.017 κλίνες ΜΕΘ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς Covid-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών. Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνά το 21%, με 32 καλυμμένες σε σύνολο 186 διαθέσιμων.

  Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ακόμα 26 νέων κλινών ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) σε χώρους που έχουν δηλώσει πως διαθέτουν τα νοσοκομεία και μπορούν με τις κατάλληλες εργασίες να μετατραπούν σε αντίστοιχες μονάδες.

  Μεγαλώνει η διασπορά

  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν ακόμη 269 κρούσματα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  Από τα 269 κρούσματα, τα 220 είναι εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. 98 κρούσματα "μέτρησε" χθες η Αττικής και 70 καταγράφηκαν στην  περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ