Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 13:06

  Χαρδαλιάς-Κοντοζαμάνης: Δεν κρύβουμε κρούσματα

  Χαρδαλιάς-Κοντοζαμάνης: Δεν κρύβουμε κρούσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.58

  Είμαστε σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο από πολλές άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή, δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας.

  Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα, απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού στην έξαρση της επιδημίας. Μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.

  Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι:

  -Υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες γεγονός που επέβαλε τα έκτακτα μέτρα.

  -Είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. "Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και όλα ελέγχονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα", τόνισε ο υφυπουργός.

  -Είμαστε που μακριά από ένα γενικό lockdown σε μητροπολιτικές περιοχές, αλλά όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα οριζόντια σε τοπικό επίπεδο.

  -Για την Πάρο και Αντίπαρο: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. "Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο" είπε ο υφυπουργός.

  -Για τους ελέγχους που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων τόνισε ότι συνεχίζονται και μέχρι στιγμής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διενεργηθεί 652 έλεγχοι με 26 παραβάσεις και έχουν κλείσει καταστήματα στα δύο νησιά για συνολικά 90 ημέρες.

  -Η πανδημία δεν παρουσιάζει σημεία υποχώρησης λόγω εποχής και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

  Προσλήψεις προσωπικού για τη στήριξη των νοσοκομείων

  Περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και προκειμένου οι δομές υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέο κύμα πανδημίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  "Από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο" είπε.

  Πιο συγκεκριμένα:

  -ενισχύθηκαν οι δομές υγείας με επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από έξι χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες που εκκρεμούσαν από το παρελθόν για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ: 942 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις επτά υγειονομικές περιφέρειες, 81 γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και 1.209 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια.

  - στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

  - από τον επόμενο μήνα επίσης εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για ειδικότητα στην επείγουσα ιατρική και επιπλέον 600 νοσηλευτές.

  Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχει πλήρης επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα. Υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούνται αποθέματα. Δημιουργείται ακόμη για πρώτη φορά απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.

  Όσον αφορά τις ΜΕΘ, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν 1.200, από 557 που λειτουργούσαν πέρσι τον Ιούλιο. Σήμερα υπάρχουν 901 λειτουργικές κλίνες.

  Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, από αυτές είναι ανεπτυγμένες 186 για την κάλυψη ασθενών με κορονοϊό και ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός και θα αυξηθεί και μέσω των δωρεών.

  "Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς" τόνισε. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, υπάρχει και η απαιτούμενη επάρκεια σε φάρμακα.

  Όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων υποβάλλονται σε αυτόν και έχει δεκαπενταπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός εξετάσεων.

  Από 800 τεστ την ημέρα το Φεβρουάριο, γίνονται σήμερα 12 χιλιάδες καθημερινά ενώ έχουν γίνει 750 χιλιάδες τεστ μοριακού ελέγχου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ