Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 07:52

  Ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  Ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί ο Τουρισμός να ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν, εντούτοις το σημερινό άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως και το πράσινο φως για τη λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων, ανεβάζει τις προσδοκίες για το restart της τουριστικής δραστηριότητας και για σταδιακή τόνωση των πληροτήτων μέσα στον Ιούλιο. 

  Η διαφύλαξη του αισθήματος ασφάλειας και η διαχείριση κρουσμάτων αποτελούν  βασική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού, που χαρακτηρίζει τις επόμενες ημέρες κρίσιμες για την εξέλιξη της φετινής σεζόν. Το πρώτο κύμα εισόδου τουριστών στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία των αφίξεων για φέτος και θα αποτελέσει το πρώτο κρας- τεστ για τη συνέχεια. 

  Πηγές από το περιβάλλον του κ. Χάρη Θεοχάρη εκφράζουν επίσης την πεποίθηση πως τα ανοιχτά καταλύματα και η προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορέσουν να επαναφέρουν την ζήτηση και να ξαναδώσουν ώθηση στα τουριστικά έσοδα. Το μήνυμα άλλωστε που δόθηκε το Σαββατοκύριακο από τη Σαντορίνη, τόσο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης, όσο και από τον υπουργό Τουρισμού είχε ως επίκεντρο την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλή τουριστικό προορισμό.

  "Ποδαρικό" στα αεροδρόμια

  Από σήμερα, για το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις  από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται μόνο για "essential  travel". Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγ. Βρετανία και Τουρκία. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, διατηρείται η απαγόρευση πτήσεων   από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

  Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

  Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Όσον αφορά τις χερσαίες αφίξεις μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, είναι κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ανοικτά με τη Βουλγαρία.

  Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

  Προβληματισμός στα ξενοδοχεία

  Η τουριστική αγορά ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό της για τη φετινή περίοδο. Όπως είχε γίνει με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που ενώ μπορούσαν να λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, τελικά σημαντική μερίδα επέλεξε να καθυστερήσει το άνοιγμα, αφού δεν υπήρχε ζήτηση, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα εποχικής.

  Η πλειονότητα προσανατολίζεται τελικά να λειτουργήσει από τον Ιούλιο, οπότε και θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επί του παρόντος σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρότητες των στα ξενοδοχεία παραμένουν μικρές. Για παράδειγμα στη Σαντορίνη καταγράφονται πληρότητες μόλις 10% για το μήνα αυτό.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ