Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 20:44

  Παρέμβαση ΥφΥΠΕΞ ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα

  Παρέμβαση ΥφΥΠΕΞ ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις περί σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

  Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης καταδίκασαν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς τόνισε τη σημασία του αγωγού των τριών χωρών για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Ο τελευταίος χαρακτήρισε και σημαντική την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ειδικότερα ο Φράνσις Φάνον κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας με την έκδοση του χάρτη ΑΟΖ, ο οποίος βασίζεται στο MOU με τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων. "Η θέση μας είναι σταθερή. Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία. Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα. Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες οι προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα", είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed.

  Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι προκλητική. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα. Όμως το ταγκό θέλει δύο". 

  Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας πριν την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, σημείωσε ότι αφενός προχωρήσαμε τη συνεργασία και αφετέρου ότι "υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, προκάλεσε την Τουρκία να επικαλεστεί ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλείται για τα νησιά και τις ΑΟΖ. Σημείωσε επίσης τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ