Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 08:57

  Το διπλωματικό θρίλερ πίσω από την έκδοση του Mr. Bitcoin από την Ελλάδα

  Το διπλωματικό θρίλερ πίσω από την έκδοση του Mr. Bitcoin από την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Τον Ιούλιο του 2017, σε ένα ακριβό θέρετρο της Χαλκιδικής, κάτω από τον καυτό ήλιο απολάμβανε την ελληνική ραστώνη ένας Ρώσος υπήκοος με την οικογένειά του, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Το όνομά του- που στο ευρύ κοινό δεν έλεγε απολύτως τίποτα- Αλεξάντερ Βίνικ.

  Ο θρύλος λέει, πως Αμερικανοί πράκτορες είχαν ήδη εντοπίσει που βρισκόταν ο - σήμερα- 40χρονος Ρώσος, και τον έδωσαν στο πιάτο στις ελληνικές αρχές.  Ο παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό Βίννικ, άρχισε να γίνεται γνωστός όταν ανακοινώθηκε η σύλληψή του, αλλά κυρίως όταν άρχισε να ψιθυρίζεται πως πρόκειται για τον παγκόσμιο "γκουρού" των κρυπτονομισμάτων. Του περίφημου BitCoin.

  Και έγινε πασίγνωστος όταν διαπιστώθηκε πώς κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ: Ερίζουν για τη σύλληψή του 3 χώρες: Οι ΗΠΑ, η γενέτειρά του Ρωσία (που μπήκε σφήνα στη διεκδίκηση όταν υπέβαλαν αίτημα έκδοσής του Αμερικανοί) και η Γαλλία. Στην πορεία του χρόνου κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ. Είναι ο πρώτος στην Ελλάδα (και πιθανόν στον κόσμο) που το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) συναίνεσε στην έκδοσή του και στις τρεις χώρες!  

  Και σύμφωνα με τη συνήγορό του Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέχει το υψηλότερο ρεκόρ κράτησης (σχεδόν 2,5 χρόνια) χωρίς να κατηγορείται για τίποτα στη χώρα μας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός, παρομοιάζει (σε επίπεδο αναλογιών) την περίπτωσή του με αυτή του Τζούλιαν Ασάνζ.  

  Γιατί κατηγορείται

  Η σύλληψη του Βίνικ φέρεται να έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές. Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, "κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

  α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

  β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

  γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

  δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

  Ο 40χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.

  Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin".

  Διπλωματικό θρίλερ

  Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε πως τελικά ο Βίνικ, ήταν εξαιρετικά σημαντικός τόσο για τις ΗΠΑ όσο και την Ρωσία. Ήταν πλέον κοινό μυστικό πως σε διπλωματικό επίπεδο ο 40χρονος Ρώσος, ήταν ένα από βασικά ζητήματα της διπλωματικής ατζέντας της εποχής.

  Ακολούθησε  ένα δικαστικό ντεμαράζ με την Ελληνική Δικαιοσύνη να αποφασίζει την έκδοσή του και στις 3 χώρες οι οποίες ερίζουν για αυτόν. Η Αμερική, η γενέτειρά του Ρωσία και η Γαλλία έχουν πετύχει στον Άρειο Πάγο την έκδοσή του. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες καθώς ο ίδιος εξ αρχής δήλωσε πως επιθυμεί να εκδοθεί στη Ρωσία, στη γενέτειρά του και χώρα που ζει η οικογένειά του.

  Όπως επισήμανε τότε με τις άλλες χώρες δεν τον συνδέει τίποτε και κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

  Τότε ήταν στην αρχή του 2019 που ξεκίνησε να κάνει απεργία πείνας. Κι αυτό γιατί  σύμφωνα με τους δικηγόρους του, κρατούνταν (τότε) στη χώρα μας ήδη 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή.

  Μπρα ντε φέρ

  Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για την έκδοσή του στις 3 χώρες , μετέτρεψε το πρόβλημα σε βαθιά πολιτικό (πέραν από νομικό) καθώς η αρμοδιότητα για να αποφασίσει σε ποια χώρα θα καταλήξει πέρασε στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί με τρεις δικαστικές αποφάσεις να τον "δίνουν" σε 3 χώρες,  ήταν στα χέρια του Έλληνα υπουργού Μιχ. Καλογήρου η "καυτή πατάτα". Και όπως φαίνεται η  όποια απόφαση θα είχε ένα υψηλό κόστος. Εξ ου και η πίεση που άσκησαν, ασκούν (ή θα ασκήσουν)  οι Ρώσοι, οι οποίοι δείχνουν να έχουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον  για τον συμπατριώτη τους.

  Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2019 όταν έγινε γνωστή η ενόχληση των Αμερικανών καθώς πληροφορίες ανέφεραν πως σε συνάντηση του Ρώσου γενικού Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, φέρεται να συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Τότε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, Μπιλ Μουράντ, είχε δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αμερικάνικη πλευρά σέβεται την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και κάλεσε  τη Ρωσία να πράξει το ίδιο.

  Στα χέρια του Τσιάρα

  Το γεγονός ότι η απόφαση για τη Γαλλία τελεσεδίκησε πρόσφατα πέρασε το "πρόβλημα" στα χέρια του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κωστα Τσιάρα , ο οποίος το παρέλαβε ως "πρώτη" εκκρεμότητα από τον προκάτοχό του.  Προ ημερών ο κ. Τσιάρας αποφασισε πως ο Αλεξάντερ Βίνικ ("Mr Bitcoin"), θα ξεκινήσει το ταξίδι της έκδοσής του πρώτα από τη Γαλλία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στην Αμερική και έπειτα στη Ρωσία.

  Αυτή η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώσικης πρεσβείας αλλά και του ίδιου του Βίνικ που επιθυμούσε την έκδοσή του στη Ρωσία και ξεκίνησε νέα απεργία πείνας, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση και για "θανατική καταδίκη”. Προς το παρόν, ο Βίνικ εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, με προβλήματα υγείας μετά την προηγούμενη απεργία πείνας 88 ημερών που είχε κάνει, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

  Κραυγάζει δε πως η απόφαση της Ελλάδος είναι προϊόν αμερικανικής πίεσης και πως θα ξαναδεί στα γεράματά του τα παιδιά του (είναι σήμερα 5 και 8 ετών και έχει ήδη να τα δει 2,5 χρόνια) και πιθανόν δεν θα δει τη γυναίκα του, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο χωρίς πρόβλεψη ίασης. Και, βέβαια, όπως λέει, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του για το "κακούργημα" ότι, με την τεχνογνωσία του, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική απελευθέρωση των ανθρώπων.

  Πάγωμα και Ολομέλεια

  Τις επόμενες ημέρες της απόφασης Τσιάρα όμως, όπως ανακοίνωσε η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, Μαρίας Καραμανώφ, "πάγωσε" προσωρινά η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης  περί έκδοσης του Αλ. Βίννικ στη Γαλλία και τις άλλες χώρες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει.

  Αυτομάτως όμως τα πράγματα ανατράπηκαν εκ νέου. Η κ. Κωνσταντοπούλου με νέα ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μετά την προσωρινή διαταγή που αναστέλλει την έκδοση του 40χρονου, "σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα παρέμβασης στη διαδικασία από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου".

  Όπως ανέφερε – τότε- η συνήγορος του Ρώσου, "δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην προσωρινή διαταγή αναστολής της έκδοσης και ένα "αόρατο-ορατό" χέρι αφαίρεσε την υπόθεση από το αρμόδιο Δ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, διέγραψε την υπόθεση από το πινάκιο της ορισθείσας δικασίμου της 24/3/2020 και την προσδιόρισε εσπευσμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 10 Ιανουαρίου 2020, συντέμνοντας τις προθεσμίες και αλλάζοντας τον εισηγητή της υποθέσεως, που είχε ήδη ορισθεί". Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, "το "αόρατο-ορατό" χέρι ανήκει στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, απασχολήθηκε με αυτό".

  O συνεταίρος

  Μέσα σε όλα αυτά πρόσφατο δημοσίευμα του BBC βάζει και ένα δεύτερο πρόσωπο στο κάδρο αυτής της ψυχροπολεμικής ιστορίας. Ο δημοσιογράφος Αντρέι Ζαχάροφ σκιαγραφεί το προφίλ ενός ανθρώπου ο οποίος είχε καταφέρει για καιρό να μείνει στην αφάνεια. Σύμφωνα με την έρευνα του Ζαχάροφ, ο Αλεξέι Μπιλιουτσένκο φέρεται να ήταν συνεταίρος του Βίνικ στη BTC-e. Μετά τη σύλληψη του "Mr Bitcoin" στην Ελλάδα, ο Μπιλιουτσέκνο επέστρεψε εσπευσμένα στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Αξιοποιώντας κάποιους από τους σέρβερ της BTC-e που δεν είχαν δεσμευτεί από το FBI φέρεται να έστησε ένα νέο ανταλλακτήριο με την ονομασία Wex.

  Σταμάτησε

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τέλος του 2018 η νέα πλατφόρμα έπαψε τη λειτουργία της και κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 450 εκατ. δολαρίων έκαναν φτερά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, την άνοιξη του 2018 κάποιοι άντρες οι οποίοι συστήθηκαν ως πράκτορες της FSB ζήτησαν από τον Μπιλιουτσένκο να μεταφέρει τα ποσά της Wex σε ένα άλλο fund των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Εκείνος φέρεται να ακολούθησε πιστά τις οδηγίες τους, ώσπου κατάλαβε ότι είχε εξαπατηθεί. Κατέθεσε στην αστυνομία ότι οι υποτιθέμενοι πράκτορες ήταν συνεργάτες ενός Ρώσου μεγιστάνα. Πλέον ζει κρυμμένος, αποφεύγει τις συνεντεύξεις, ενώ μέλη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας φυλάσσουν το σπίτι του.

  Μετά τις αποκαλύψεις του BBC, δικαστήρια, δημόσια κτίρια, σταθμοί μετρό και εμπορικά κέντρα στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουν παραλύσει από σχεδόν καθημερινές φάρσες για τοποθέτηση βόμβας. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στα απειλητικά μηνύματα των φαρσέρ γίνονται αναφορές στα εξαφανισμένα εκατομμύρια της Wex.

  Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αναλογίες με την περίπτωση Ασάνζ

  Η συνήγορος του Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο capital.gr, παραλληλίζει όσα έχουν γίνει στην υπόθεση Βίννικ με αυτά στην υπόθεση Ασάνζ: "Ο Αλεξάντερ Βίννικ είναι προφυλακισμένος επί 2,5 χρόνια στη χώρα μας, κατά παραβίαση του Συντάγματος, χωρίς να κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα από τις ελληνικές αρχές.

  Η περίπτωσή του έχει πάμπολλες αναλογίες με τις ακραίες παραβιάσεις σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ. Πρόκειται για επίδειξη της δύναμης του ισχυρού (ΗΠΑ-Γαλλία), σε βάρος της κράτους δικαίου. Αν ευσταθούσαν όσα ισχυρίζονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία περί διαδικτυακής αξιόποινης δράσης του Αλεξάντερ, θα έπρεπε να διώκεται και στην Ελλάδα. Και, βέβαια, τότε δεν θα επιτρεπόταν η έκδοσή του.

  Ο Αλεξάντερ σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με το θάνατο, λόγω της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης να τον εκδώσει πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και στο τέλος στη χώρα του, τη Ρωσία. Η απόφαση αυτή σημαίνει ομηρία του Αλεξάντερ για δεκαετίες, σημαίνει ότι δεν θα ξαναδεί τα παιδιά του πριν ενηλικιωθούν (είναι σήμερα 5 και 8 ετών και έχει ήδη να τα δει 2,5 χρόνια) ούτε θα δει τη γυναίκα του, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο χωρίς πρόβλεψη ίασης. Και, βέβαια, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του για το "κακούργημα" ότι, με την τεχνογνωσία του, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική απελευθέρωση των ανθρώπων.

  Η απόφαση του Έλληνα Υπουργού να εκδώσει τον Αλεξάντερ σε ΗΠΑ-Γαλλία υποκύπτοντας στις Αμερικανικές πιέσεις είναι απόφαση που εκθέτει τη χώρα μας. Πρόκειται για απάνθρωπη και παράνομη απόφαση, που πρέπει να ακυρωθεί.

  Η απόπειρα δε εκ μέρους της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για άρον-άρον εκδίκαση, με αφαίρεση της υπόθεσης από το αρμόδιο και επιληφθέν Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με διαγραφή της ορισθείσας δικασίμου της 24/3/2020 και αλλαγή του ορισθέντος δικαστή-εισηγητή αποτελεί πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παρέμβαση σε βάρος των δικαιωμάτων ενός ανθρώπου που, εδώ και 13 μήνες έχει στερηθεί πλήρως κάθε δικαίωμα στη χώρα μας.

  Στην υπόθεση αυτή θα κριθούν πολλά.

  Και ανάμεσα σε αυτά, η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και αν, στις σημερινές συνθήκες προτεκτοράτου, διατηρούνται ή όχι οι αρχές της ανεξάρτητης και ελεύθερης συνείδησης των δικαστών".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων