Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 11:02

  Κ. Τσιάρας: Αυστηροποίηση ποινών –Έρχεται διάταξη για ποινή διακινητών πολιτών τρίτων χωρών

  Κ. Τσιάρας: Αυστηροποίηση ποινών –Έρχεται διάταξη για ποινή διακινητών πολιτών τρίτων χωρών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.36

  Διάταξη η οποία προβλέπει ποινή για τους διακινητές προτίθεται να φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου το οποίο τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες. Ο υπουργός απάντησε θετικά στην πρόταση του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης να θεσμοθετηθεί η διακίνηση προσώπων τρίτων χωρών ως ειδεχθές έγκλημα, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το ύψος της ποινής.

  Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας μιλώντας επί της αρχής για το σχέδιο νόμου ανέφερε ως βασικές του κατευθύνσεις την αυστηροποίηση ποινών, ενώ έκανε λόγο για εναρμόνιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

  Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντ. Μυλωνάκης ζήτησε να θεσπιστούν ισόβια "για τους διακινητές λαθρομεταναστών" και πρότεινε να κατατεθεί σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου "Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις", σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, αυτή την στιγμή δεν προβλέπεται ποινή σε διακινητές "λαθρομεταναστών". Ο υπουργός ωστόσο απέφυγε να ορίσει σε τι ακριβώς θα αναφέρεται η διάταξη.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλή στην οποία εισήλθε για επεξεργασία το σχέδιο νόμου, άσκησε κριτική στις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και ζήτησε τις παρεμβάσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, πριν ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες στην Ολομέλεια.

  "Η προηγούμενη κυβέρνηση θυσίασε την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αναμόρφωση των Ποινικών Κωδίκων, αποφασίζοντας να τους ψηφίσει μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως  ένας Ποινικός Κώδικας που πρέπει να συν διαμορφώνεται απ’ όλους "για να μην δημιουργεί καμία απορία σε κανένα". Ενώ σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησαν "ερωτηματικά, πολύκροτες υποθέσεις οδηγήθηκαν σε μεγάλη αμφισβήτηση και προκάλεσαν  το κοινού περί δικαίου αίσθημα". Ο κ. Τσιάρας μίλησε ακόμα για την ανάγκη τροποποίησης "αμφιλεγόμενων"  διατάξεων  που προκάλεσαν αντιδράσεις.

  Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία που της έδιναν οι διά επιστολών στήριξη βουλευτών που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μετά την κοινοβουλευτική διάλυση των ΑΝΕΛ, προχώρησε στην κατάθεση και επεξεργασία των Ποινικών Κωδίκων, ενώ από την κοινοβουλευτική διαδικασία αποχώρησαν όλα τα κόμματα πλην των βουλευτών του Ποταμιού. "Εσείς αποφασίσατε να φύγετε, εμείς μαζί με τους βουλευτές του Ποταμιού μείναμε και προχωρήσαμε στην θαρραλέα αλλαγή των Κωδίκων που είχαν να αλλάξουν ογδόντα χρόνια" αντέτεινε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λάππας.

  Για τις τράπεζες

  Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε κριτική από βουλευτές της ΝΔ για επί μέρους διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Τόσο ο Γ. Μπούγας, όσο και ο Θ. Πλεύρης έθεσαν ζητήματα, όπως εάν εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας σε αδικήματα όπως η απιστία κατά του δημοσίου σε τραπεζικά στελέχη,  αλλά και οι ποινές στην περίπτωση που κάποιος αφαιρέσει ζωή ενώ π.χ. οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών.

  Απαντώντας ειδικά για τις τράπεζες, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως "δεν πρέπει να βλέπουμε ένα, αλλά όλα τα κομμάτια της πραγματικότητας. Τους Έλληνες πολίτες τους βάλατε στην εξίσωση; Αν καταφέρνουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια για να μην χάσουν το σπίτι τους; Εδώ που βρισκόμαστε με 80 δισ. κόκκινα δάνεια, πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Είναι ανάγκη και προκύπτει από την κοινή λογική. Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά και κάποια ζητήματα.

  Ο κ. Μπούγας έθεσε και το θέμα της υφ’ όρων απόλυσης, λέγοντας ότι με διαδοχικούς νόμους από το 2005 προβλέπεται η υφ’ όρων παραγραφή έτσι ώστε εγκληματίες να μην τιμωρούνται και τα αδικήματα να παραγράφονται και ποτέ να μην υφίστανται τις κυρώσεις. "Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν ενισχύσει πνεύμα εμπιστοσύνης που πρέπει να ισχύει, υπάρχει κίνδυνος για ατιμωρησία σε υποθέσεις".

  Ενώ ο κ. Πλεύρης άσκησε κριτική για διάταξη που αφορά ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, λέγοντας: "Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μπαίνουν διαζευκτικά όταν μιλάμε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Δηλαδή είτε 10 χρόνια είτε ισόβια. Ποια περίπτωση πάμε να καλύψουμε; Την περίπτωση που δεν έχει ελαφρυντικά. Ποια είναι η περίπτωση φόνου εκ προθέσεως που δεν μπαίνει σε κατηγορία ελαφρυντικών;". Ο ίδιος έθεσε επίσης το θέμα των ποινών που προκαλούνται από κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ή να οδηγεί κάποιος π.χ. στις 3 τα ξημερώματα και είναι πολύ κουρασμένος, λέγοντας πως ο δικαστής θα πρέπει να κρίνει τις περιπτώσεις, και ζητώντας ουσιαστικά να υπάρξει βελτίωση των σχετικών διατάξεων.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι "θέλουμε έναν ισορροπημένο Ποινικό Κώδικα" ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε ότι "προσβλέπει σε παραγωγικό πολιτικό διάλογο απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής".

  Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί αύριο με την κατ’ άρθρον συζήτηση.

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ