Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 09:13

  Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

  Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Όλες τις αλλαγές στους νέους κώδικες που προτείνουν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, παρουσιάζει το Capital.gr.

  Σε αυτές είναι κοινή αίσθηση πως η προσπάθεια κατατείνει στην προστασία της καθημερινότητας των πολιτών με στόχευση στα επιμέρους άρθρα τα οποία προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα.

  Εξαιρετικά σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών είναι το γεγονός πως αλλάζει εκ νέου η ποινική αντιμετώπιση των κλοπών, καθώς αυτή μετατράπηκε επί της ουσίας σε πλημμέλημα με την προηγούμενη μορφή των κωδικών.

  Αυστηροποίηση

  Η κυβέρνηση έρχεται όμως να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ανεξάρτητα από το ύφος των κλοπιμαίων (αν είναι πάνω ή κάτω από 120.000 ευρώ) και να προβλέψει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που αυτή διαπράττεται από οργανωμένη ομάδα 2 ατόμων και πάνω. Παράλληλα ικανοποιείται το αίτημα των πολιτών που λόγω της κατάργησης των πταισμάτων είδαν να μην τιμωρείται πλέον το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας (π.χ τα ντεσιμπέλ καταστημάτων). Το αδίκημα επανέρχεται ως ελαφρύ πλημμέλημα.

  Το νέο νομοσχέδιο που ολοκληρώθηκε από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που είχαν κατά βάση την ίδια σύνθεση με τις προηγούμενες, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου και θα κατατεθεί, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί όχι με τη διαδικασία κωδίκων αλλά νομοσχεδίου.

  Σύμφωνα με την πρόταση των επιτροπών:

  - Παραμένει μεν πλημμέλημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή και χρήση τους με ποινή έως 10 χρόνια υπό προϋποθέσεις.

  - Αυστηροποιείται το πλαίσιο των αδειών καθώς οι ποινές για τυχόν αδικήματα που διαπράττει κρατούμενος κατά τη διάρκεια τους εκτίονται ολόκληρες

  - Αυξάνεται από τα 17 στα 22 χρόνια το όριο για να υποβάλλουν αίτηση για υφ όρων απόλυση οι πολυισοβίτες  (π.χ τρομοκράτες) ,

  - Προστίθενται νέα αδικήματα κατά της τρομοκρατίας, όπως π.χ η εκπαίδευση σε χρήση εκρηκτικών και όπλων, η πληροφόρηση ή η χρηματοδότηση.

  - Γίνεται εκ νέου κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων (μετά τις διεθνείς αντιδράσεις)

  - Ορίζεται και αναπληρωτής εισαγγελέας, κατά της Διαφθοράς.

  - Επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ