Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαρ-2019 20:08

  Παρατείνεται το "θρίλερ" για τον νόμο Κατσέλη - Νέες απαιτήσεις από Κοστέλο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παρατείνεται το "θρίλερ" για τον νόμο Κατσέλη - Νέες απαιτήσεις από Κοστέλο

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μπορεί η συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη και την έγκριση των "δόσεων" των 970 εκατ ευρώ να είναι ακόμη... άφαντη, καθιστώντας αβέβαιο το ορόσημο της 25ης Μαρτίου, αλλά νέες δεσμεύσεις έναντι των θεσμών "τρέχουν". Και τούτο διότι η συμφωνία του 2018 με τους δανειστές απαιτεί την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και σε νέα μέτωπα. 

  Ο λόγος για τις δεσμεύσεις του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου", του παράλληλου με την "ενισχυμένη εποπτεία" πόλου επιτήρησης της χώρας. Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα. Θα σημάνει αύριο την έναρξη ειδικού συνεδρίου της Κομισιόν για το ζήτημα. Σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ πραγματοποιείται ολοήμερη παρουσίαση των πτυχών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες.

  Αγωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη

  Κατά την παραμονή του όμως εδώ ο κ. Κοστέλο αναμένεται να επιχειρήσει να βρει λύση για τα "αγκάθια" της δεύτερης αξιολόγησης. Η ίδια η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται ότι μπορεί το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην έχει συμφωνηθεί έως το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου. Η σημερινή απόπειρα εύρεσης συμβιβαστικής λύσεις απέβη άκαρπη και νέες προσπάθειες αναμένεται να γίνουν έως την προσεχή Δευτέρα.

  Πέρα από  τις αντιδράσεις των θεσμών για τα όρια προστασίας, υπάρχει και δημοσιονομικό μέτωπο. Η Κομισιόν ζητά αποδείξεις ότι το δημοσιονομικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

  Έρχεται προϋπολογισμός και έκθεση μεταρρυθμίσεων

  Έτσι λοιπόν, ενώ μαίνονται τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται παράλληλα τα επόμενα βήματα "επιτήρησης". Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει ενοποιώντας τη δεύτερη αξιολόγηση με το επόμενο στάδιο που έχει νέες πτυχές.

  Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου η Ελλάδα (όπως και όλα τα κράτη), καλείται να καταθέσει στις Βρυξέλλες το αργότερο τον Μάιο, πριν τις Ευρωεκλογές, δύο κείμενα - νομοσχέδια:

  ·  Τον Πολυετή Προϋπολογισμό 2020-2023, που θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους (π.χ. αναδρομικά, καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ.) και θα έχει δεσμευτικά όρια δαπανών για τα δύο πρώτα έτη. Θα πρέπει να κατατεθεί και στη Βουλή και να ψηφισθεί. Θα ξεδιπλώνει ουσιαστικά τις "προθέσεις" της κυβέρνησης την προσεχή 4ετία (και για το αφορολόγητο).

  · Πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα πρέπει να "συμμορφώνεται" με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται και στη διαδικασία "υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών", στην οποία επίσης εισήχθη η Ελλάδα λόγω μεγάλων προβλημάτων σε τράπεζες, διεθνή επενδυτική θέση, ανεργία κλπ. Θα πρέπει επίσης να ενσωματώνει το σχέδιο ανάπτυξης με νέο πλέον χρονοδιάγραμμα.

  Για τα παραπάνω κείμενα θα κριθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο του Ιουνίου και θα της απευθυνθούν συστάσεις για τις οποίες θα κριθεί το Φθινόπωρο. Ουσιαστικά τότε η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα ολοκληρωθεί για φέτος. Θα πρέπει να "κουμπώσει" όμως και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, που ξεκινά την 1η Απριλίου με την "κάθοδο" των θεσμών στην Αθήνα, με ορόσημο επίσης το Eurogroup του Ιουνίου.

  Όλα αυτά βέβαια μπορεί να έχουν σχεδιαστεί και να τρέχουν, αλλά ο βαθμός δυσκολίας τους αυξάνεται από την… πραγματικότητα. Από την καθυστέρηση στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων