Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 16:24

  ΣτΕ: Η μάχη του δημοσίου να μη δοθούν πίσω τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

  ΣτΕ: Η μάχη του δημοσίου να μη δοθούν πίσω τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Νομικό αγώνα κατά της επιστροφής των δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων έδωσαν το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, οι εκπρόσωποι του δημοσίου, υπερασπιζόμενοι ουσιαστικά τις περικοπές του δεύτερου μνημονίου το 2012.

  Η σημερινή κομβική συζήτηση αφορούσε τα δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους  των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ  και ΜΠΙΔ κ.λπ., σε συνέχεια (παραπομπή λόγω σπουδαιότητας) των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων (13ο και 14ο μισθό) που έγιναν με το μνημόνιο 2, το 2012.

  Το δημόσιο (εκπροσωπήθηκε από τους τους νομικούς συμβούλους του Κράτους Νικ. Δασκαλαντωνάκη και Βασιλική Πανταζή) υπεραμύνθηκε του δικαιώματος περικοπής των επιδομάτων, με τη φράση  "έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό". Είπαν επίσης ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.

  Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

  Παράλληλα επικαλέστηκαν το παράδειγμα των ιδιωτικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας  ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

  Αναδρομικά

  Θύμισαν δε τον αριθμό των εργαζομένων που έφυγε στο εξωτερικό, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή τους ότι, εάν δοθούν αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

  Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων (που κατά κανόνα είναι δικαστικοί υπάλληλοι), χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως στο παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

  Είπαν επίσης ότι, κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών (όπως αναφέρει και η αποφαση του ΣΤ’ Τμήματος), οι κυβερνήσεις επέλεξαν την εύκολη λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση.

  *Διαβάστε ακόμη: Η μάχη των μαχών στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων