Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 08:13

  Η μάχη των μαχών στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων

  Η μάχη των μαχών στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Μια δικαστική μάχη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς και το βάρος που θα σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα δοθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.  Επί τάπητος θα τεθεί το θέμα των αναδρομικών των δώρων και των επιδομάτων αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, αφού το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι της περικοπής τους μετά το 2012 θεωρείται , λογικά, λυμένο. Κι αυτό γιατί το θέμα παραπέμφθηκε προ λίγου καιρού στην Ολομέλεια για αμετάκλητη κρίση, όμως ήδη με απόφασή του το Στ΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, στο οποίο έφθασε η πρώτη από τις εκατοντάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τα κομμένα δώρα από τα διοικητικά δικαστήρια σε όλη την επικράτεια, έχει ξεκαθαρίσει πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές.

  Το Στ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε, πατώντας πάνω στις κομβικής σημασίας αποφάσεις του 2015, ότι οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα αδείας που έγιναν μετά το 2012 δεν είναι ανεκτές από το Σύνταγμα και άρα δεν μπορεί να διατηρηθούν εν ισχύ. Όπως εκτιμάται λοιπόν η Ολομέλεια του δικαστηρίου δεν αναμένεται να πει το αντίθετο και θεωρείται βέβαιο ότι και αυτή θα αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών. Βασικό ζητούμενο όμως παραμένει τι θα αποφανθεί η Ολομέλεια ως προς τον χρόνο διεκδίκησης των αναδρομικών.

  Η απόφαση του 2015

  Όπως η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας θεωρείται ουσιαστικά ζήτημα "νομικά λυμένο" με την απόφαση του 2015, έτσι δεν αποκλείεται το ανώτατο δικαστήριο να κινηθεί με βάση την ίδια απόφαση που έκρινε πως αναδρομικά μπορούν να διεκδικηθούν από τη δημοσίευσή της και μετά και όχι από το 2012, χρόνο που έκρινε ότι έγιναν οι αντισυνταγματικές περικοπές.

  Υπάρχει όμως και δεύτερη εκδοχή η οποία είναι να συνταχθεί το δικαστήριο με τις λίγες δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί και αναγνωρίζουν πενταετία στα αναδρομικά, δηλαδή τόσο διάστημα όσο αναγνωρίζεται για την παραγραφή των απαιτήσεων εις βάρος του Δημοσίου. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος είναι πολλά. Όμως στη δεύτερη περίπτωση είναι ακόμα περισσότερα.

  Τι σημαίνει

  Το ζήτημα όμως της αναγνώρισης των αναδρομικών από τα δικαστήρια για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους (αν επιμηκυνθεί σε βάθος χρόνου) μπορεί να φτάσει το κόστος σε επίπεδα που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση.

  Ειδικότερα:

  Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ.

  Στην περίπτωση λοιπόν που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018 το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.

  Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640 – 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9 – 2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8 – 4,8 δισ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων