Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 19:29

  Οι Ελβετοί δεν θα ανοίξουν τους λογαριασμούς του κουμπάρου του Γιάννου

  Οι Ελβετοί δεν θα ανοίξουν τους λογαριασμούς του κουμπάρου του Γιάννου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ισχυρό πλήγμα  δέχεται η έρευνα για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς η ελβετική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην  ανοίξει τον λογαριασμό του κουμπάρου του, Γιώργου Κανδαλέπα, απορρίπτοντας και τα δύο αιτήματα της Ελλάδας.

  Το άνοιγμα είχε σημασία δεδομένου ότι από αυτόν τον λογαριασμό εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ, καταθέσεις που αποκαλύφθηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.

  Όμως το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος στην Ελλάδα) δεν δέχτηκε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της απόφασης που εξέδωσε πριν από πέντε μήνες το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, με ένα σκεπτικό που ουσιαστικά "καταστρέφει" όποιο αίτημα υποβληθεί και στηρίζεται στη λίστα Λαγκάρντ ή άλλο έγγραφο που θεωρείται προϊόν υποκλοπής. Η απάντηση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι απορριπτική διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους είναι προϊόν υποκλοπής. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

  Χαραμάδα

  Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες δίνει τη δυνατότητα στην εκεί εισαγγελία να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

  Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ηλ. Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, τονίζει ότι "η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές".

  Με αυτό τον τρόπο δηλαδή, και μέχρι νεοτέρας, αφενός χάθηκε ένα πιθανόν πολύ σημαντικό στοιχείο για τη υπόθεση Παπαντωνίου, αφετέρου,  παγιώθηκε πλέον η νομολογία που ισχύει από το 2014 βάσει εγκυκλίου του Ελβετικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, στην οποία  αναφερόταν σαφώς ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται δικαστικές συνδρομές που βασίζονται σε προϊόντα  υποκλοπής, γιατί έτσι παραβιάζεται η αρχή της καλής πίστης μεταξύ των κρατών. Δηλαδή απορρίπτονται τα αιτήματα που προέρχονται από στοιχεία σχετικά με τη Λίστα Λαγκαρντ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων