Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 18:27

  Α. Ξανθός: Mε βάση τις δυο φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης οι νέες τιμές των φαρμάκων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Α. Ξανθός: Mε βάση τις δυο φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης οι νέες τιμές των φαρμάκων

  Ενημέρωση των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο έκανε ο υπ. Υγείας Α. Ξανθός, στην οποία ανακοίνωσε το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

  Όπως είπε ο υπουργός, η βασική αλλαγή είναι ότι αντί για τον μέσο όρο των φθηνότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λαμβάνονται υπ’ όψη οι δύο φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης. Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας πρόκειται σύντομα να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή. Διαβεβαίωσε πως τα πράγματα κινούντα προς την σωστή κατεύθυνση. 

  Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως τα νέα και αποτελεσματικά φάρμακα είναι και ακριβά και γι’ αυτό αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη. "Έχει διαπιστωθεί πως η δαπάνη αυξάνεται από 7,5 έως 10% εξαιτίας της εισόδου νέων, καινοτόμων φαρμάκων τα οποία είναι ακριβά. Στόχος μας είναι μέσα από διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε εξορθολογισμό στην αγορά και πρόσβαση στα φάρμακα. Προωθούμε διακρατικές συνεργασίες και συμπράξεις για να κάνουμε από κοινού διαπραγμάτευση με τις εταιρίες για ακριβά φάρμακα όπως πχ τα φάρμακα για λευχαιμίες. Με 400.000-500.000 ευρώ ετησίως κόστος θεραπείας. Μόνο με συνέργειες μπορούμε να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές. Θέλουμε έλεγχο στο τοπίο, τεκμηρίωση με στοιχεία για το ακριβό κόστος των φαρμάκων και διαφάνεια".  

  Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός δέχτηκε ερωτήσεις για τις ελλείψεις σε ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος.

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων