Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Δεκ-2018 09:00

  Πίσω ολοταχώς από τον Π. Πολάκη για την ειδική αγωγή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πίσω ολοταχώς από τον Π. Πολάκη για την ειδική αγωγή

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Πίσω ολοταχώς στο νέο σύστημα αποζημίωσης για την ειδική αγωγή έκανε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που με απόφασή του και μπροστά στη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες γονείς και θεραπευτές- κέντρα, μεταθέτει για την 1η Ιανουαρίου του 2019 την ισχύ των ειδικών κουπονιών (voucher) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

  Είχε προηγηθεί τόσο η άρνηση της πλειονότητας των κέντρων ειδικής αγωγής (που προσφέρουν λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό κ.ά) να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και γονιών να ακολουθήσουν το νέο σύστημα.

  Η αρχική ημερομηνία έναρξης του νέου μέτρου ήταν τον Αύγουστο. Ακολούθησαν αναβολές, με την ισχύ του voucher να ορίζεται για το Νοέμβριο. Το σύστημα όμως και πάλι δεν λειτούργησε και έτσι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ακόμη μία αναβολή.

  Σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής κάνει λόγο για χάος που έχει προκληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας στο χώρο και για καθεστώς "πλήρους αβεβαιότητας” στον κλάδο από μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που έχουν δημοσιευτεί από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

  Όπως αναφέρει το Συντονιστικό, οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης των γονέων και των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών και των υπαλλήλων του Οργανισμού, έχουν επηρεάσει το θεραπευτικό έργο. "Οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν” σημειώνει. Συμπληρώνει πως δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην ειδική αγωγή παραμένει θολό.

  Στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών απουσιάζουν, όπως λένε τα κέντρα, σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας επιβάλλει κλειστό και μειωμένο προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή, με τις περικοπές να αγγίζουν το 30%.

  Σύμφωνα με τους θεραπευτές ειδικής αγωγής, προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στους γονείς για το τι ισχύει αναφορικά με τον τρόπο αποζημίωσης των θεραπειών, τη συνταγογράφηση και την εκτέλεσή τους. Οι ίδιοι εμμένουν στις θέσεις τους όπως τονίζουν και δεν αποδέχονται την επιβολή των voucher.

  Σημειώνεται πως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που ορίζει τον νέο τρόπο αποζημίωσης.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων