Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Νοε-2018 08:30

  Η Επίλεκτος "ξετυλίγει" τις κλωστές και επενδύει στην ενέργεια

  Η Επίλεκτος "ξετυλίγει" τις κλωστές και επενδύει στην ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μια από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, η Επίλεκτος της οικογένειας Δοντά, αναδιοργανώνει τη λειτουργία της στην "παραδοσιακή" της δραστηριότητα και επενδύει ολοένα και περισσότερο στον κλάδο της ενέργειας. 

  Ο όμιλος ανακοίνωσε  πως ο κύκλος εργασιών του κατά την χρήση 2017-2018 (01/07/2017 – 30/06/2018) μειώθηκε σε ποσοστό 16% και διαμορφώθηκε στα 28,32 εκατ. ευρώ έναντι 33,69 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση. Βασική αιτία ήταν ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας που παραμένει υπό πίεση. Όπως αναφέρει η διοίκηση, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ομίλου και αυτό παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. καθώς αποτελεί την μοναδική που παράγει στον πρωτογενή τομέα την πρώτη ύλη (σύσπορο βαμβάκι). Παρόλα αυτά, ο εγχώριος κλάδος πλήττεται τα τελευταία χρόνια χωρίς να μπορεί να προσδώσει την προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα από το βαμβάκι προϊόντα. 

  Η διοίκηση του ομίλου ήδη υλοποιεί ένα πλάνο αναδιοργάνωσης όλων των λειτουργικών κέντρων με στόχο να μειωθεί το κόστος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και να αντιστραφούν τα αρνητικά αποτελέσματα που εμφανίζει τα τελευταία έτη. Σήμερα η Επίλεκτος έχει 3 ιδιόκτητα εκκοκκιστήρια, 4 κλωστήρια συμβατικής κλώσης, ενώ μισθώνει ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος στην περιοχή των Τρικάλων Θεσσαλίας για την απόκτηση περισσοτέρων ποσοτήτων σύσπoρου βάμβακος για την παραγωγή α΄ ύλης (εκκοκκισμένο βαμβάκι) που θα βοηθήσει αφενός στην παραγωγή ανταγωνιστικών τελικών προϊόντων και αφετέρου στην βελτίωση των αποτελεσμάτων. 

  Το άνοιγμα και οι μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια  

  Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010, η Επίλεκτος έχει πραγματοποιήσει σημαντικό άνοιγμα στον κλάδο της ενέργειας προκειμένου να αντισταθμίσει την πίεση που δέχεται από τη δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας.

  Η πρώτη μεγάλη επένδυση αφορούσε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Από τον Μάρτιο του 2011 και μετά τη διασύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ η Επίλεκτος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι αποδόσεις ξεπερνούν τις αναμενόμενες. Η διοίκηση εκτιμά πως η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξασφαλίζει στον όμιλο στα επόμενα χρόνια επαρκή κεφάλαια για την επέκταση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. 

  Η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου ήταν στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής από σταθμό βιοαερίου, ισχύος 5,252 MW, σε ιδιόκτητη έκταση στα Φάρσαλα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε τα 17,5 εκ. ευρώ και εξ αυτών τα 10,5 εκ. ευρώ προήλθαν από το πρόγραμμα Jessica που διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας. Η μονάδα θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και θα διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από περίπου εκατό κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο. Ο σταθμός βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και ακολουθεί η έκδοση αδείας λειτουργίας. 

  Σε ετήσια βάση η μονάδα βάσης (θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο), θα παράγει 40 χιλιάδες μεγαβατώρες, οι οποίες θα διοχετεύονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα με εγγυημένη τιμή 200 ευρώ/ μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ετήσιες πωλήσεις που θα προστεθούν στην Επίλεκτος, μέσω της θυγατρικής της Επίλεκτος Βιοαέριο θα είναι της τάξης των 8 εκ. ευρώ ετησίως. 

  Τέλος, ο όμιλος μέσω της θυγατρικής εταιρείας "ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" δραστηριοποιείται και στην εμπορία βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). Το βιοντίζελ είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο του ορυκτού ντίζελ κίνησης που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. Δεν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι μη τοξικό και βιοδιασπώμενο.  

  Η  συμφωνία εξυγίανσης 

  Υπενθυμίζεται ότι η Επίλεκτος έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της σχέδιο που περιλαμβάνει την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2035, με περίοδο χάριτος και τη χρηματοδότηση της εταιρείας για κεφάλαιο κίνησης. 

  Ωστόσο μετά τη συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση άμεσης επικύρωσης της Συμφωνίας Εξυγίανσης  δεν έγινε δεκτή, με την εταιρεία να έχει ασκήσει έφεση. Την περασμένη εβδομάδα (25/10) ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η έφεση. Όμως αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Την επόμενη ημέρα κατατέθηκε εκ νέου κλήση με προτίμηση, η συζήτηση της οποίας προσδιορίσθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020