Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Μαϊ-2018 11:25

  Κοτζιάς: Οι ΥΠΕΞ τελειώσαμε -Κυβ. αξιωματούχος: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κοτζιάς: Οι ΥΠΕΞ τελειώσαμε -Κυβ. αξιωματούχος: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:10

  "Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Παράλληλα κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε πως οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

  "Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν", συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

  Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: "Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία".

  Ντιμιτρόφ: Στο "τελικό στάδιο" οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

  Στο "τελικό στάδιο" εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

  Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια "καλή συνάντηση" με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

  Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε "διμερές" επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  Κυβ. αξιωματούχος: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

  "Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους" αναφέρει σε δήλωσή του κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

  Σχολιάζοντας το κλίμα πέριξ των εν εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτει σιβυλλικά ότι: "Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι".

  Και καταλήγει: "Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου". 

  Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο "Παλεύουν" για λύση Αθήνα- Σκόπια, παραμένει "βραχνάς" το "έναντι όλων" μετέδιδε τα εξής:

  Το νήμα των διαβουλεύσεων από όπου το άφησαν την Παρασκευή, στη Ν. Υόρκη, πιάνουν ξανά σήμερα στις Βρυξέλλες,  ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. 

  Το μείζον πρόβλημα για να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, παραμένει η ισχύς της ονομασίας για χρήση "έναντι όλων" ( erga omnes), καθώς το ναυάγιο στην πρόταση Ζάεφ περί "Μακεδονίας του 'Ίλιντεν", επέστρεψε τους γείτονες την δυστοκία για συνταγματικές αλλαγές και τη δυσκολία να αποδεχθούν μη διπλή ονομασία. 

  Νέες διαβουλεύσεις και νέο όνομα;

  Κοτζιάς- Ντιμιτρόφ, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις επί βελγικού εδάφους, καθώς στο τραπέζι των συνομιλιών φαίνεται να βρίσκονται τα ονόματα: 

  1. Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ( Republika Severna Makedonija)

  2. Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας (Republika Nova Makedonija)

  3. Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας ( Republika Gorna Makedonija)

  Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, προέκυψε και έτερη πρόταση για ονομασία, η οποία δεν συγκαταλέγεται στο πακέτο των ήδη γνωστών προτάσεων Νίμιτς (όπως οι παραπάνω ονομασίες): "Δημοκρατία του Κρουσόβου". 

  Το Κρόυσοβο, είναι η πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια "Δημοκρατία του Κρουσόβου", η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς. Εν ολίγοις, αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας, αποκόπτοντάς την από τον "αρχαϊσμό" που είχε επιβάλει ο –καταδικασμένος πια σε φυλάκιση– Νίκολα Γκρούεφσκι.

  Τσίπρας- Κοτζιάς, βρίσκονται σε "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη από την Κυβέρνηση το εάν έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης και η νέα ονομασία.

  Αγκάθι το έναντι όλων

  Παρότι για λύση "καίγονται" (και) οι "σκοπιανοί", ο Ζόραν Ζάεφ, εξακολουθεί να παρουσιάζει εξαιρετική δυσκολία στην αποδοχή του όρου που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά περί σύνθετης ονομασίας με χρήση "έναντι όλων", γεγονός που απαιτεί εκ των πραγμάτων Συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα χώρα. 

  Εάν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, υπερκεράσουν  τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του, εκφωνώντας και επισήμως το "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση, τότε Αθήνα και Σκόπια θα βρεθούν... μια ανάσα πριν από την επίτευξη συμφωνίας. 

  "Μασάζ" Τσίπρα σε Βόρεια Ελλάδα- νέα συλλαλητήρια

  Από την Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την Παρασκευή επισκεπτόμενος τον Δήμαρχο της Πολης Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κάνει "μασάζ" στους βορειοελλαδίτες σχετικά με τα δεδομένα στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ: 

  Δεν πάμε να δώσουμε το όνομα Μακεδονία. Το όνομα αυτό βρίσκεται ήδη στην προσωρινή ονομασία της (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Πάμε να κερδίσουμε τον προσδιορισμό μπροστά από τον όρο "Μακεδονία" ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και την ταυτότητα της δικής μας περιοχής, υποστήριξε grosso modo ο πρωθυπουργός. 

  Είναι η δεύτερη φορά που προβαίνει δημόσια σε τέτοια επεξήγηση, καθώς η πρώτη ήταν στο πλαίσιο ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο, λίγο μετά τα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό. 

  Άλλωστε, ante portas , βρίσκονται και νέα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων