Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 08:39

  Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Mega

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Mega

  Σε πλήρη εξέλιξη, πλην χωρίς άμεσα ορατό αποτέλεσμα, βρίσκεται η προσπάθεια επαναλειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Mega (Τηλέτυπος)

  Έπειτα από μακρά αναμονή, οι πιστώτριες τράπεζες απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή προς τους μετόχους της εταιρείας τα σχόλια και τις προτάσεις τους επί του επιχειρησιακού σχεδίου που παρέλαβαν, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κανάλι που χθες, 20 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε 28 χρόνια "στον αέρα”.

  Το σχέδιο που υποβλήθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα έχει ως επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την υπαγωγή της Τηλέτυπος ΑΕ (ιδιοκτήτριας του σταθμού) στο άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα (συμφωνία εξυγίανσης), την αναδιάρθρωση του δανεισμού, ενώ προβλέπεται η καταβολή μέσω ΑΜΚ κεφαλαίων της τάξης των 15 εκατ.ευρώ, πλήρη καταβολή δεδουλευμένων στους 420 εργαζόμενους εντός 12μήνου και επαναλειτουργία με ζωντανό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικά σημεία της αρχικής πρότασης των βασικών μετόχων. Μεταξύ άλλων, στο χρόνο από τον οποίο θα ξεκινήσει να ισχύει το επιτόκιο (για το ποίος εκτιμάται ότι υπάρχει συμφωνία), στο χρόνο αποπληρωμής των λοιπών πιστωτών μετά το "κούρεμα", στο ύψος της ΑΜΚ και στο χρόνο αποπληρωμής του δανείου που σήμερα εκτιμάται ότι έχει φθάσει μαζί με τις προσαυξήσεις άνω των 90 εκατ.ευρώ.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τραπεζικούς κύκλους, η πλευρά των τραπεζών εμφανίζεται να προτείνουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού με ένα επιτόκιο 3%, το οποίο όμως να τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, οι μέτοχοι επιθυμούν να ισχύσει από την ημέρα της καταγγελίας σύμβασης των δανείων, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2016. Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της υπόθεσης, διότι σε περίπτωση που "περάσει" η πρόταση των τραπεζών, αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό άνω των 10 εκατ.ευρώ από "πανωτόκια", αφού η σύμβαση αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να υπογραφεί πριν τον Μάρτιο του 2018.

  Επιπλέον, προτείνεται "κούρεμα" 75% και αποπληρωμή των υπολοίπων υποχρεώσεων σε 12 χρόνια, αντίθετα οι μέτοχοι επιδιώκουν άμεση αποπληρωμή των πιστωτών-προμηθευτών κλπ. Διαφοροποίηση εμφανίζεται να υπάρχει και στο ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που συζητείται, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Τηλέτυπος, καθώς οι τράπεζες προτείνουν ο δανεισμός να μετατραπεί σε 10ετούς διάρκειας (με το κεφάλαιο πληρωτέο στη λήξη) και υπό όρους νέα επέκταση κατά 10 ακόμα έτη, ενώ οι μέτοχοι εικάζεται ότι επιθυμούν 15ετή ορίζοντα. Επίσης, δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για καταβολή κεφαλαίου κίνησης από την πλευρά των τραπεζών.

  Ως αποτέλεσμα, από την πλευρά των μετόχων ευθύς αμέσως μετά την ανταπάντηση των τραπεζών έγινε λόγος για μια πρόταση που δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του καναλιού για τα επόμενα χρόνια. Αν και υπάρχουν σημεία που διαπιστώνεται ότι υπάρχει πεδίο συμφωνίας, όπως λ.χ. το ύψος του επιτοκίου, τα σημεία ασυμφωνίας είναι περισσότερα από ότι ανεμένετο. Ακόμη, προβληματισμό στην πλευρά των μετόχων έχει δημιουργήσει η προσπάθεια των τραπεζών να μεταβληθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους προμηθευτές της εταιρείας, τόσο στο ποσοστό του κουρέματος (70%), όσο και του χρόνου αποπληρωμής τους.

  Τρίτοι παρατηρητές των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο αποδίδουν την σκληρή στάση των τραπεζών στις πιέσεις που γίνεται γνωστό πως ασκούνται από έτερες πλευρές, ακόμη και ανταγωνιστές, "να τελειώνει η ιστορία με το Mega”. Οι εργαζόμενοι, επίσης, που παραμένουν απλήρωτοι ήδη επί 14 μήνες, καταλογίζουν στις τράπεζες διστακτικότητα στη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα οδηγούσαν στην επαναλειτουργία του σταθμού και στην πληρωμή δεδουλευμένων. Από την άλλη πλευρά, τραπεζικοί κύκλοι αντιτείνουν πως οι τράπεζες οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στους χειρισμούς τους, σε μια περίοδο στοχοποίησης τους από διάφορα κέντρα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι του καναλιού προγραμματίζουν νέα μεταξύ τους συνάντηση ώστε να συμφωνηθούν οι επόμενες κινήσεις τους, Η συνάντηση αυτή αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τότε δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση - εκτός εάν αποφασιστεί ότι απαιτείται - προς τις τράπεζες επί της αντιπρότασης που απέστειλαν.

  Πλέον υπάρχει και αυξανόμενη πίεση χρόνου καθώς επίκειται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, διαγωνισμός που συνδέεται άμεσα με την τύχη του καναλιού. Από την ημερομηνία προκήρυξης και μετά, υπάρχει προθεσμία 45 ημερών για κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων