Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 22-Δεκ-2015 14:16

    Διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας - Πράγας

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:36

    Του Κώστα Ράπτη

    Στην Αθήνα καλείται για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, σε μια κίνηση κλιμάκωσης των εκδηλώσεων δυσφορίας της ελληνικής διπλωματίας για τις προσβλητικές προς την χώρα μας δηλώσεις που έκανε στις 15 Δεκεμβρίου μιλώντας στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της τσεχικής Δημοκρατίας, Milos Zeman.

    Στις δηλώσεις αυτές είχε δώσει αυστηρή απάντηση από τις 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τσεχία εντάχθηκε στην Ε.Ε χάρη και στην Ελλάδα.

    Η Αθήνα ανέμενε κατόπιν αυτού κάποια διορθωτική δήλωση από τσεχικής πλευράς στις μέρες που μεσολάβησαν, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο δεν προέκυψε, ακολούθησε η κλήση του Έλληνα πρεσβευτή για διαβουλεύσεις.

    Εκτιμάται ότι η έντονη εκδήλωση της ελληνικής δυσαρέσκειας αποτελεί έμμεσο μήνυμα και προς άλλα κεντροευρωπαϊκά κράτη -μέλη της Ε.Ε τα οποία στο φόντο της προσφυγικής κρίσης τείνουν να στοχοποιούν την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο "γνωστός για τις διόλου διπλωματικές τοποθετήσεις του" Milos Zeman είχε αναφέρει "η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας".  Ο ίδιος δήλωνε επιπλέον "εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ