19:25 05/12
Ζελένσκι: Ευχαρίστησε Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ για την επιστροφή επτά παιδιών από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Πρόσθεσε ότι χιλιάδες παιδιά πρέπει ακόμη να επιστρέψουν.
Της Νίκης Ζορμπά
Ο P. Moscovisci καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα όπου αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση μετά αγωνίας και ελπίδας.
Στον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει ουκ ολίγες προσδοκίες για βοήθεια, τόσο στο πεδίο των "κόκκινων δανείων" όσο και της αξιολόγησης και του χρέους.
Κόκκινα δάνεια, αξιολόγηση, χρέος, προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των έντονων "ζυμώσεων" μεταξύ του Γάλλου Επιτρόπου και του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα οπότε και αναμένεται το τετ α τετ.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν κρύβει ότι θα επιχειρήσει να πιάσει το "νήμα" της "αφήγησης" για το δέον γενέσθαι στην ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα, από εκεί που το άφησε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande επισκεπτόμενος την Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν.
Όπερ σημαίνει πως στον κ. Moscovisci, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα αγκάθια που ταλαιπωρούν την κυβέρνησή του στον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προεξαρχουσών των "κόκκινων δανείων".
"Είναι προφανές ότι ο Α. Τσίπρας θα θέσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο το θέμα των κόκκινων δανείων ζητώντας στήριξη για την επίλυση του θέματος" ανέφεραν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στην "υποσχετική" για βοήθεια που έλαβε επ αυτού πρόσφατα ο πρωθυπουργός από τον Γάλλο πρόεδρο.
"Ο F. Hollande είχε δηλώσει απερίφραστα ότι στο θέμα των ορίων των πλειστηριασμών θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση" σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας "θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρακαμφθεί το Eurogroup ώστε να συζητηθεί το θέμα σε ανώτερο επίπεδο", ήτοι μιας Συνόδου Κορυφής.
Στην ατζέντα του κ. Τσίπρα ωστόσο δεν υπολείπονται και τα άλλα καυτά μέτωπα: Αξιολόγηση, χρέος και προσφυγικό.
Καθώς δε, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Moscovisci έστειλε "αυστηρό" μήνυμα στην Αθήνα για εφαρμογή των δύσκολων αλλά αναγκαίων όρων του προγράμματος, στο Μαξίμου έχουν έτοιμη τη "ρετσέτα" που θα δοθεί προς τον Γάλλο Επίτροπο προς "γνώση": Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, θα πει (και στον κ. Moscovici) ο Α. Τσίπρας, επιμένοντας σε βαθμηδόν εφαρμογή της συμφωνίας και σε επίδειξη ευελιξίας στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους.
Εδώ εμφιλοχωρεί για το Μαξίμου και ο παράγων "προσφυγικό" και τράπεζες.
Αφενός θα τεθεί επιτακτικά η ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα εν τοις πράγμασι στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (με δημοσιονομική χαλάρωση) αφετέρου να αποσυνδεθεί η υπόθεση αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, κόντρα στο "nein" του Βερολίνου.
Ισοδύναμα αγνοούνται
Στο μεταξύ, στην άτυπη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, "πιστοποιήθηκε" ότι τα περίφημα 11 ισοδύναμα που υποτίθεται ότι είχαν βρεθεί για να ισοφαριστεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη αγνοούνται.
Καίτοι ο Ν. Φίλης διαβεβαίωσε χθες (συνέντευξη Star) πως κάποια έχουν βρεθεί ήδη, στην κυβέρνηση επικρατεί επ αυτού αλαλούμ. Και τούτο διότι καμία εναλλακτική που συζητείται δεν μπορεί να γίνει ευκόλως κοινωνικά αποδεκτή.
Το πρόγραμμα
Σήμερα το απόγευμα στις 17.30 ο Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως στις 18.30 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο ΥΠΟΙΚ.
-Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και εν συνεχεία θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.