Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 17-Αυγ-2015 09:20

    Eπί ξυρού ακμής o ΣΥΡΙΖΑ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου
     
    Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που μετράει πληγές ελέω…εμφυλίου, φέρνουν η απώλεια του "120" εντός του Κοινοβουλίου και η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού να ζητήσουν άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης.

    Τα γεγονότα και ο πολιτικός χρόνος αναμένεται να πυκνώσουν μετά την 20η Αυγούστου, καθώς οι όποιες κινήσεις, σύμφωνα και με κυβερνητικές διαρροές, θα λάβουν σάρκα και οστά μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    "Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

    Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις", ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στο κυβερνητικό στρατηγείο, δείχνοντας σαφώς ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα από σήμερα, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη βεντάλια των κινήσεών του στην εσωκομματική σκακιέρα, με εμφανή στόχο να ξεκαθαρίσει το ρευστό τοπίο της Κουμουνδούρου, που τον κρατάει, ουσιαστικά, δέσμιο, όσον αφορά στην εφαρμογή του πακέτου των προσυμφωνηθέντων.

    Προς το παρόν, αυτό που παραμένει ενεργό στο τραπέζι της συζήτησης και κινεί τα νήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει (το αργότερο μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας) ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Εάν ο κ. Τσίπρας απολέσει και αυτό το…μαξιλαράκι, τότε θα είναι υποχρεωμένος είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (με πιθανότερες ημερομηνίες την 20η ή την 27η Σεπτεμβρίου) είτε να προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση των…καθαρών λύσεων, επομένως και της πρόωρης κάλπης, την ίδια ώρα που τακτικοί συνομιλητές του, όπως για παράδειγμα ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, ναι μεν τάσσονται υπέρ των εκλογών, ωστόσο θεωρούν ότι αυτές πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αφού έχει μπει το νερό στο αυλάκι για την ελληνική οικονομία. Τις τελευταίες ώρες έκανε την εμφάνισή του ακόμα ένα σενάριο. Πρόκειται για αυτό της διευκόλυνσης της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα από την αποχή των…ανταρτών βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΚΟΕ ή ακόμα και κομμάτων από την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης, ώστε το Μαξίμου να διατηρήσει το όριο των 120 βουλευτών, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα κρίνεται επί των παρόντων. Όσο, όμως, η εκπεφρασμένη στάση περί…καθαρής λύσης οδηγεί τις κινήσεις του πρωθυπουργού, τόσο η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία φαίνεται να προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων σεναρίων, που θα φουντώνουν όσο οι ώρες των κρίσιμων αποφάσεων πλησιάζουν.

    Από την πλευρά τους, οι…λαφαζανικοί της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της ιδεολογικής καθαρότητας της Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζουν εκβιαστική την κίνηση του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης και διαμηνύουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο παραμένουν έννοιες ασύμβατες.

    "Το Μνημόνιο γονατίζει το λαό. Από την άποψη της κυριαρχίας της χώρας, είναι επικίνδυνη η εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής. Η κυβέρνηση χρειάζεται το γρηγορότερο να ανατρέψει αυτό που υπέγραψε. ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο δε μπορεί να υπάρχει", δήλωσε, πριν λίγη ώρα, ο βουλευτής, Στάθης Λεουτσάκος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου πολιτικού σχήματος, που θα κλείνει το…μάτι στους δραχμιστές.

    Αλλά και η ιστοσελίδα Iskra, η οποία απηχεί τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος, συνεχίζει να εκτοξεύει βέλη εναντίον του κ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείχνοντας πεντακάθαρα ότι το γυαλί που ράγισε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου δεν πρόκειται να κολλήσει πάλι.

    "Ο Β. Σόϊμπλε με μια εντυπωσιακή δήλωση του, αλλάζει ριζικά τη μέχρι τώρα ρητορική του σε σχέση με την Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση του στην πλήρη μεταστροφή της Αθήνας και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση συνυπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και την αποικιακή κηδεμονία της χώρας για τα προσεχή τρία χρόνια...Το συμπέρασμα για την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, που καταπίνεται από τα μνημόνια, κάτι που θα αλλάξει ριζικά και βαθιά συντηρητικά τον προσανατολισμό της, ενώ θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με κυβερνητική πρωτοβουλία θα επιχειρηθεί να μετασχηματιστεί σε βάθος, ενάντια στην θέληση των μελών και των στελεχών του, σε μια συστημική πολιτική δύναμη που θα απολέσει τον παλιό ριζοσπαστισμό της και θα αρκείται να στηρίζει "κριτικά" ως απαραίτητο συμπλήρωμα το "αναγκαίο κακό" των μνημονιακών κατεδαφίσεων", έγραψε, στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Σόιμπλε: Στηρίζουμε τον Αλ. Τσίπρα", η ιστοσελίδα Iskra.  

    Ένα βήμα, πάντως, πριν την υπογραφή του τελικού διαζυγίου "προεδρικών" και "λαφαζανικών", 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετική στάση στην τελευταία ψηφοφορία της Ολομέλειας, ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση της Κουμουνδούρου, έστω και στο…παρά πέντε. "Ούτε η εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση", σημείωσαν οι "17", στην κοινή δήλωσή τους. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ