Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Φεβ-2012 17:55

  Παραιτήθηκε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:38

  Την παραίτησή της υπέβαλε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γνωστοποιώντας την απόφασή της με σπιστολή προς τον πρωθυπουργό.

  Αφορμή, όπως μεταδίδει το protothema.gr, είναι τα νέα επώδυνα μέτρα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου και λόγω του χαρτοφυλακίου της αλλά και λόγω της προηγούμενης θητείας της στην Ευρωβουλή είναι σαφές ότι έχει πολύ καλή γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

  Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δηλώσεις Καρατζαφέρη, τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ ξεκίνησαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό. Κατά τις πληροφορίες, η αρχή έγινε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη, ενώ επιστολές παραίτησης απέστειλαν στον πρωθυπουργό και οι κ.κ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης όπου αναφέρουν ότι παραιτούνται μεν, αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση. Επίσης, επιστολή παραίτησης απέστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Γεωργίου. 

  Το υπουργικό συμβούλιο πάντως, το οποίο ήταν να ξεκινήσει στις 18.00 δεν έχει μέχρι στιγμής (18:28) ξεκινήσει.

  Η επιστολή της κας Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής:

  «Κύριε Πρόεδρε,
   
  Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.
   
  Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.
   
  Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
   
  Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.
   
  Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
   
  Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.
   
  Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
   
  Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.
   
  Με τιμή,
   
  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου»

  Ανασχηματισμό ζητά ο Δ. Ρέππας

  Ουδείς μπορεί να πάρει την ευθύνη για την χρεωκοπία της χώρας αυτήν τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, πρέπει και αυτή να αλλάξει.

  Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας δήλωσε:

  "Ουδείς μπορεί να πάρει την ευθύνη για την χρεωκοπία της χώρας αυτήν τη στιγμή. Οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη οδηγεί την Ελλάδα σε απομόνωση και την απομακρύνει από τους συμμάχους μας και ειδικώς από την Ε.Ε. είναι καταστροφική. Το δίλημμα είναι: Η Ελλάδα με την Ευρώπη ή χωρίς την Ευρώπη;

  Κάθε στάση η οποία έχει ορίζοντα προσωπικό ή κομματικό, είναι ανεύθυνη. Εξίσου ανεύθυνη είναι και η προσπάθεια να αποφεύγει κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

  Έχω κατ’ επανάληψη πει ότι το νέο πρόγραμμα είναι πυρήνας για τις εξελίξεις, αφού μαζί με το PSI είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το νέο δάνειο και την χρηματοδότηση της χώρας. Αυτό το πρόγραμμα έχει προκύψει με την έγκριση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και είναι ένα πλαίσιο που μας δεσμεύει.

  Όμως, αυτό το πρόγραμμα έχει προκαλέσει μια γενικότερη συζήτηση που αδικεί και την χώρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το κλίμα δυσπιστίας βαραίνει την Ελλάδα, παραγνωρίζοντας την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει και τη μεγάλη προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων παρά το κλίμα αποδοκιμασίας τους από πολίτες, να κρατήσουν ζωντανή την χώρα.

  Είναι φανερό ότι ευρύτερες σκοπιμότητες εντός και εκτός Ελλάδας υπαγορεύουν τη διαχείριση αυτού του προγράμματος για τη διαμόρφωση μιας υποτιμητικής εικόνας για τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και την χώρα μας. Αυτό δεν είναι δεκτό.

  Οφείλουμε να σπάσουμε αυτόν τον κλοιό. Δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές με πολιτική ανάπτυξης οδηγούν την Ελλάδα στο να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής και εταίρος Β΄ κατηγορίας.

  Η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, πρέπει και αυτή να αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός έχει το λόγο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ