Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Αυγ-2015 07:56

  Οι τρεις μνηνονιακές δεσμεύσεις που "αποκρύβει" το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό

  Οι τρεις μνηνονιακές δεσμεύσεις που "αποκρύβει" το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Λέγεται πως αν δεν λέει κάποιος "όλη" την αλήθεια, δεν λέει... ψέματα. Ωστόσο, δεν ισχύει  ίσως το ίδιο όταν η αλήθεια είναι δημοσιοποιημένη και ο καθένας έχει πρόσβαση σ΄αυτή.

  Ο λόγος για το τι προβλέπει από τη μία μεριά το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε χθες σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό και από την άλλη τι  αναφέρεται στο Μνημόνιο –το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ- και στην έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες τα οποία επίσης έχουν δημοσιοποιηθεί .

  Στις προεκλογικές  θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσει αν βρεθεί μόνος ή με άλλα κόμμα στην κυβέρνηση δεν αναφέρονται τρεις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις.

  1. Περικοπές 1,9% του ΑΕΠ στις συντάξεις

  Η πρώτη δέσμευση που δεν αναφέρεται στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν στο συνταξιοδοτικό ανέρχονται στο 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018 και όχι στο 1,25% του ΑΕΠ το 2015 - 2016.

  Η διαφορά 0,65 % μεταξύ των παραπάνω ποσοστών του ΑΕΠ ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Συνεπώς οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό μέχρι το 2018 πρέπει να φέρουν εξοικονόμηση 3,3 δισ. ευρώ ( -10,4%) και όχι 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 (-6,9%).

  2.  Περικοπές   προνοιακών επιδομάτων 0,5% του ΑΕΠ

  Η δεύτερη παράλειψη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι πως το Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος ψήφισε, προβλέπει μείωση των δαπανών για προνοιακά επιδόματα κατά 0,5% του ΑΕΠ (σ.σ.  ή κατά 900 εκατ. ευρώ)  από το 2016.

  Το μέτρο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

  Γίνεται αναφορά μόνο στη σταδιακή κατάργηση του (προνοιακού)  Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019  το οποίο θα αφαιρέσει τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ από τους 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που το δικαιούνται και οι οποίοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτούν "στήριξη" από τη "ριζική αναδιαμόρφωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος" (ΕΕΕ), όπως και άλλοι –όμως- χαμηλόμισθοι μη συνταξιούχοι (σ.σ. η έκθεση της Κομισιόν "κοστολογεί" το ΕΕΕ στο 1 δισ. ευρώ). Η σταδιακή κατάργηση, όμως, του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 είναι διαφορετική μνημονιακή δέσμευση από την μείωση της δαπάνης για τα προνοιακά επιδόματα κατά 0,5% του ΑΕΠ από το 2016.

  3. Κατάργηση των "εξαιρέσεων" στην κρατική χρηματοδότηση των ταμείων κύριας ασφάλισης

  Η τρίτη αναφορά του Μνημονίου, το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν περιλαμβάνεται πουθενά στο πρόγραμμά του είναι πως "έως τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)".

  Αυτό σημαίνει, αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας, πως το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα χάσουν έως το τέλος του 2018, συνολικά το 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους (3,7 δισ. ευρώ), προκειμένου η τελευταία να φτάσει στο επίπεδο του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ (20-25%).

  Η "τρύπα" αυτή πρέπει να καλυφθεί με δραματικές αυξήσεις εισφορών, οι οποίες ακροθιγώς μόνο αναφέρονται και με άλλη αφορμή (πχ σαν "ισοδύναμο" μέτρο για να μην εφαρμοστή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

  Διαφορετικά, η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΝΑΤ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ -ενόψει μάλιστα και της ενοποίησης όλων των ταμείων σε ένα-  θα φέρει ένα νέο κύκλο μειώσεων στις συντάξεις των ασφαλισμένων των παραπάνω ταμείων, οι οποίες ούτε καν υπονοούνται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ " εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των ενοποιήσεων", χωρίς να λέει τον τρόπο της αποφυγής τους...

  Το εν λόγω πρόγραμμα παραδέχεται ουσιαστικά  μόνο τις μειώσεις στις συντάξεις λόγω της εφαρμογής των νόμων 3863 και 3865 / 2010  και του 4092/2012.

  Ο γρίφος της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" στα επικουρικά ταμεία

  Μάλιστα, ενώ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται παραδεκτό  πως ο νόμος 4092/2012 που προβλέπει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος "οδηγεί σε περικοπές συντάξεων", αναφέρεται παρακάτω ότι η εν λόγω ρήτρα, "μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα που θα εξοικονομήσουν τους ανάλογους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα. Τέτοια μέτρα είναι η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας".

  Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει εμμέσως αυξήσεις έως 14% στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα του εν λόγω ταμείου το οποίο ανέρχεται σε  τουλάχιστον 330 εκατ. ευρώ.

  Η αύξηση, όμως, των εργοδοτικών εισφορών - σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ- θα γίνει "ανάλογα με την πορεία της οικονομίας".  Έτσι ερώτημα παραμένει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, σε περίπτωση που αναλάβει και πάλι την εξουσία, να  αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, σε συνθήκες όπου αναμένεται φέτος –σύμφωνα με το Μνημόνιο – ύφεση 2,3% και 1,7% το 2016. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων