Πέμπτη, 18-Δεκ-2025 15:31
Τουσκ: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για δάνειο προς την Ουκρανία
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη να εργαστούν για την επιλογή χρηματοδότησης της Ουκρανίας το 2026 και το 2027 μέσω της χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αντί για κοινό δανεισμό της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
"Σίγουρα επιδιώκουμε μια σημαντική πρόοδο και η πρόοδος αυτή σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν ότι αξίζει να δοκιμάσουμε και ότι η χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία θα ήταν δικαιολογημένη και καλή για την Ευρώπη, αλλά ορισμένες χώρες θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για να μεγιστοποιήσουν τις εγγυήσεις για τον εαυτό τους", δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Αυτή η δήλωση ότι όλοι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία έγινε και δεν νομίζω ότι κανείς θα την ανακαλέσει", δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στις συνομιλίες της Συνόδου.
Από το συνολικό ποσό των 210 δισ. ευρώ των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην ΕΕ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, τα 185 δισ. βρίσκονται στο Euroclear του Βελγίου και το Βέλγιο ανησυχεί ότι θα αποτελέσει στόχο ρωσικών νομικών αντιποίνων αν συμφωνήσει να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια για το σχέδιο της ΕΕ.
"Μας περιμένουν πολλές ώρες τεχνικών συζητήσεων, διότι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν οικονομικά αντίποινα από τη Ρωσία στο μέλλον, κυρίως το Βέλγιο, αλλά όχι μόνο, αναζητούν διασφαλίσεις", δήλωσε ο Τουσκ.
"Η χρήση του λεγόμενου περιθωρίου στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν προκαλεί ενθουσιασμό σε βασικές χώρες της ΕΕ, οπότε δεν βλέπω ελπίδα για σχέδια χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για αυτόν τον σκοπό. Θα εξετάσουμε μάλλον το δάνειο αποζημίωσης με βάση τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και θα επιδιώξουμε μάλλον να παρέχουμε εγγυήσεις στις χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το Βέλγιο, ώστε να αισθανθούν ότι αυτές οι εγγυήσεις είναι σοβαρές", είπε.