Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 01-Νοε-2025 12:41

    H Scope αναβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας

    H Scope αναβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η προσπάθεια της πρωθυπουργού της Ιταλίας  Τζώρτζια Μελόνι να βελτιώσει το ιταλικό αξιόχρεο προχώρησε ένα ακόμη βήμα, καθώς η Scope Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της τη χώρα σε θετικές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει στο BBB+ - τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση junk - αλλά οι προοπτικές της αναβαθμίζονται, ανέφερε ο οίκος σε έκθεσή του την Παρασκευή.

    "Η θετική αναθεώρηση των προοπτικών αντανακλά την προσδοκία της Scope για βιώσιμη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων χάρη στη σταθερότητα της κυβέρνησης και τη συμμόρφωση με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο διακυβέρνησης της ΕΕ", ανέφερε ο οίκος. 

    Η αναβάθμιση των προοπτικών έρχεται μετά τον πιο αισιόδοξο γύρο δημοσιονομικών προβλέψεων της Ιταλίας εδώ και χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι έχει καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που συνδυάζει τις μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη το 2025.

    Η αναβάθμιση της Scope, ενός από τους πέντε οίκους που αναγνωρίζει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση των τίτλων που δέχεται ως ενέχυρα, έρχεται μετά από τρεις αναβαθμίσεις από τους οίκους Fitch Ratings, S&P Global Ratings και Morningstar DBRS. Η DBRS έδωσε αυτόν τον μήνα στην Ιταλία την υψηλότερη βαθμολογία της από κάθε άλλο οίκο  από το 2018.

    Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης "τη βελτιωμένη ανθεκτικότητα της ιταλικής οικονομίας, χάρη στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας, το υγιές τραπεζικό σύστημα και την ευνοϊκή καθαρή εξωτερική της θέση", δήλωσε η Scope. "Παρά τα πολλαπλά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης, της εξασθένισης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και των πρόσφατων μέτρων προστατευτισμού του εμπορίου των ΗΠΑ, η οικονομία της Ιταλίας επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα".

    Η πρόοδος της Ιταλίας έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στη γειτονική Γαλλία, η οποία υφίσταται μια παρατεταμένη δημοσιονομική κρίση και έχει τεθεί στο στόχαστρο των οίκων, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Σεμπάστιαν Λεκόρνου κλυδωνίζεται ξανά, αδυνατώντας να περάσει έναν Προϋπολογισμό.

    Με πληροφορίες από Bloomberg

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ