Δευτέρα, 08-Σεπ-2025 11:17
Χρηματιστήριo: Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες με το βλέμμα στη Γαλλία

Μικρές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών με το επενδυτικό κλίμα να κινείται στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το πακέτο φορολογικής ελάφρυνσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα από τη Γαλλία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,17% στις 2.019,79 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 101,536 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 18,1 εκατ. τεμάχια.
Τεχνικά, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μάνου Χατζηδάκη της Beta Seο Γενικός Δείκτης μετά την διόρθωση των προηγούμενων δύο εβδομάδων επιχειρεί μια προσπάθεια σταθεροποίησης γύρω από την ζώνη των 2.000 – 2.035 μονάδων, περιοχή που συμπίπτει με τον βραχυπρόθεσμο ανοδικό σχηματισμό και την στήριξη του κινητού μέσου των 50 ημερών. Η διόρθωση που προηγήθηκε από τα υψηλά του Αυγούστου βρήκε υποστήριξη στην περιοχή των 1.995 μονάδων και έφερε τον RSI σε ουδέτερη ζώνη κοντά στις 48 μονάδες, απομακρύνοντας προσωρινά τον δείκτη από καταστάσεις υπεραγοράς.
Η διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά παραμένει σε ισχύ, αλλά με τη δυναμική να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα η αγορά να συνεχίσει τη φάση ενοποίησής της βραχυπρόθεσμα. Οι επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν μια προσέγγιση αναμονής καθώς αξιολογούν την ισορροπία μεταξύ της εγχώριας πολιτικής στήριξης και των εξωτερικών κινδύνων.
Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 2.023,05 μονάδες, χάνοντας 0,47% από τις 2.032,51 μονάδες της Πέμπτης. Σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκε κατά 0,07%.
Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 158 εκατ. ευρώ, κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών των 212 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο από το 50% της συνολικής αξίας.
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 2.170 μον. με -1,47%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 5.107 μον. με +0,3% και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.904 με +0,27%.
Επιμέρους οι τράπεζες καταγράφουν: Alpha Bank (-1,34%), Eurobank (-0,94%), ΕΤΕ (-2,29%), Πειραιώς (-1,99%), Optima (+0,90%) και Τράπεζα Κύπρου (+1,36%).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Jumbo (+2,84), η Motor Oil (+1,48%), και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (+0,78%).
Ελληνικά Χρηματιστήρια (+1,76%), ΟΠΑΠ(+1,33%), Σαράντης (+1,11%) και Motor Oil (+0,74%). Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 0,85%. Στον αντίποδα η ΕΥΔΑΠ (-1,85%) και η Metlen (-1,69%),
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Trade Estates κερδίζει 0,57%, ο ΟΛΘ +1,14%, η Ιντρακομ (+0,29%).
Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό, 33 τίτλοι κινούνται με άνοδο έναντι 69 με πτώση.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού πιθανότατα θα καταρρεύσει σήμερα, θύμα της προσπάθειάς της να μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας.
Ο κεντρώος Μπαϊρού θα βρεθεί ενώπιον της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης στο κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, ψηφοφορία που ο ίδιος προκάλεσε προκειμένου να πιέσει τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η ψήφος είναι αναγκαία για μια "αποσαφήνιση".
Αν ο Μπαϊρού χάσει την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ορισμένες επιλογές: να ορίσει νέο πρωθυπουργό ή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές – κάτι που, σύμφωνα με συμβούλους του, δεν σχεδιάζει προς το παρόν. Ο Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως απαιτούν ορισμένα κόμματα.
H οικονομική ατζέντα της εβδομάδας περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις κερδοφορίας από τις Metlen PLC, Σαραντης, ΔΑΑ (09/09) Elvalhalcor, Fourlis, Ανδρομέδα (10/09) και Γενική Εμπορίου (12/09).
Τέλος χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,0245) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Orilina ΑΕΕΑΠ από την προσεχή Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου / α’ εξαμήνου 2025, ενώ οι μετοχές της Attica Συμμετοχών θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή.
Όλα τα βλέμματα στον δείκτη τιμών καταναλωτή Αυγούστου
Στο εξωτερικό η επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη Δευτέρα τα ξημερώματα με την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου της Ιαπωνίας.
Την Τετάρτη τα ξημερώματα δημοσιεύεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγού στην Κίνα, ενώ στις 15.30 ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.
Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια του ευρώ (τρέχον διατραπεζικό 2,15%), με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα.
Την ίδια ημέρα στις 15.30 δημοσιεύεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.
Νικόλας Σαπουντζόγλου