Πέμπτη, 07-Αυγ-2025 17:09
Διπλωματική κλιμάκωση Γαλλίας-Αλγερίας: Ο Μακρόν ανακαλεί το ειδικό καθεστώς βίζας για Αλγερινούς αξιωματούχους

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε την Τετάρτη στην ανάκληση των διπλωματικών απαλλαγών από την υποχρέωση θεώρησης (visa) για Αλγερινούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, σε μια σημαντική κλιμάκωση της διπλωματικής διαμάχης που έχει φέρει τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση τον τελευταίο χρόνο.
Όπως μεταδίδει το Politico, ο Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του να ανακαλέσουν μια συμφωνία του 2013 που επιτρέπει στους Αλγερινούς με διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο να εισέρχονται στη Γαλλία χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό είχε ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να απελάσει Αλγερινούς διπλωμάτες χωρίς έγκυρη βίζα ως απάντηση στο γεγονός ότι το Αλγέρι απέλασε Γάλλους δημόσιους υπαλλήλους από το έδαφός του.
Η Γαλλία και η Αλγερία έχουν μια πολύπλοκη σχέση από τότε που η χώρα του Μαγκρεμπ απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από περισσότερο από έναν αιώνα γαλλικής κατοχής. Οι εντάσεις κορυφώθηκαν πέρυσι, όταν το Παρίσι αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, ευθυγραμμιζόμενο με την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Η Δυτική Σαχάρα ελέγχεται ως επί το πλείστον από το Μαρόκο, αλλά η κυριαρχία του Ραμπάτ στην περιοχή δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Το Αλγέρι υποστηρίζει άνευ όρων και φιλοξενεί την έδρα του κινήματος για την ανεξαρτησία των Σαχράουι, του Μετώπου Πολισάριο.
Η Γαλλία ισχυρίζεται επίσης ότι δύο πολίτες της, ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ και ο δημοσιογράφος Κριστόφ Γκλεϊζές, κρατούνται σε αλγερινές φυλακές χωρίς λόγο.
Ο Σανσάλ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση της εθνικής ενότητας, αφού εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Μαρόκο σε μια εδαφική διαμάχη με την Αλγερία και ισχυρίστηκε ότι μόνο "μικρά μέρη χωρίς ιστορία" καταλήγουν να γίνονται αποικίες σε συνέντευξή του σε ένα ακροδεξιό γαλλικό διαδικτυακό μέσο.
Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια για "υποστήριξη της τρομοκρατίας", αφού πήρε συνέντευξη από τους επικεφαλής ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου που είχαν επίσης ρόλο σε αυτονομιστικά κινήματα εντός της Αλγερίας.
Ο Μακρόν είχε επιδιώξει να διατηρήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία και ήταν πρόθυμος για αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο, τώρα φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουμε μια πιο αυστηρή προσέγγιση", δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Le Figaro.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό την Τετάρτη, ο Μακρόν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να "λάβει πρόσθετες αποφάσεις" για να "ενεργήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα". "Οι αλγερινές αρχές έκαναν τη συνειδητή επιλογή να μην ανταποκριθούν στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας τους τελευταίους μήνες για συνεργασία προς το συμφέρον των δύο εθνών μας. Θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Από τώρα και στο εξής, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουμε μια πιο αποφασιστική προσέγγιση", εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι σχέσεις με την Αλγερία αποτελούν επίσης ένα "καυτό" θέμα για τον Γάλλο πρόεδρο στο εσωτερικό της χώρας. Οι Αλγερινοί αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών της Γαλλίας και εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες έχουν αλγερινή καταγωγή.