Δευτέρα, 03-Φεβ-2025 15:18
Στο "στόχαστρο" της Κομισιόν η Shein - Αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των παράνομων προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί μιας συντονισμένης προσπάθειας, με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας του καταναλωτή, κατά της αγοράς fast-fashion, αναφέρουν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.
Η έρευνα θα ξεκινήσει από την Κομισιόν μαζί με τέσσερα κράτη μέλη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενώ τα ενδεχόμενα πρόστιμα θα αποφασιστούν από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η Επιτροπή βασίζεται όλο και περισσότερο σε έναν μηχανισμό γνωστό ως Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών, ο οποίος έχει ως στόχο να συσπειρώσει τις εθνικές αρχές ώστε να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών που θεωρούνται ύποπτες για παραβίαση των κανόνων περί προστασίας των καταναλωτών. Η κινεζικών συμφερόντων υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και η Apple αντιμετώπισαν επίσης παρόμοιες ενέργειες τον Νοέμβριο για πιθανές παραβιάσεις.
Οι εταιρείες που διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιάσει τον νόμο μπορούν να πληγούν με πρόστιμα από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.
Εκπρόσωπος της Shein, η οποία εδρεύει πλέον στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών. Η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.