Παρασκευή, 26-Ιουλ-2024 20:30
Με μια φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης "άνοιξαν" οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 27/7/2024 00.26
Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης έγινε η εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με μια άνευ προηγουμένου τρίωρη και πλέον εκδήλωση, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων εκτός σταδίου, στον ποταμό Σηκουάνα.
Δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.
Τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επέτρεπαν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.
A representation of Olympic spirit and a call for peace and solidarity takes shape in the form of a horsewoman galloping across the Seine. 🕊️#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/ocsLCdRpJc
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες. Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.
Bienvenue mesdames et messieurs 🤩
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
Welcome the delegations to this enchanted, playful and sparkling Paris.
Lights up, the curtain is open and the show has begun.#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/rSZJdIg30f
Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε η αποστολή των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε "κλαπεί" από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα.
La vie en rose. 🌹
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
23 delegations are parading along the river Seine.
But wait, who’s that mysterious torchbearer?#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/Lj05ULigkd
Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση έπλευσε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Because we can, can, can! 💃
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
80 artists from the Moulin Rouge perform the iconic dance that dates back to the 1820s.
Their pink costumes have been specifically designed for the #OpeningCeremony. Très chic. 👌#Paris2024 pic.twitter.com/3b7dFsXgx5
Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπήρχε ένα σύστημα κατά των drone.
Our mystery torchbearer has stumbled upon a Les Misérables rehearsal in the Théâtre du Chatelet.
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
Victor Hugo’s novel is a defining symbol of France.#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/sZezq2UPUK
Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό ήταν κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν επιτρεπόταν να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν ήταν μέρος της τελετής.
The final torchbearer passes through the world's largest museum! The Louvre Museum holds treasures from all cultures and connects France to world. #OpeningCeremony #Paris2024 pic.twitter.com/rZXvpOHKSq
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
Μετά από μια εξαιρετική παράσταση στο Τόκιο το 2021 η Ναόμι Οσάκα, η τελευταία λαμπαδηδρόμος, είχε ανέβει τα σκαλιά πριν ανάψει τον βωμό σε ένα άδειο στάδιο λόγω της Covid-19, η ανάλογη τελετή στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν αντάξια της μοναδική Τελετής Έναρξης, πρώτης στην ιστορία των Αγώνων εκτός σταδίου.
Η Ολυμπιακή φλόγα εγκαταστάθηκε στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ χάρη.
The party on the Seine continues!
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
24 more delegations have arrived. They’re floating along the Seine to the sound of dreamy French piano. 🎹#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/09IHSTcCsX
Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.
Wow! 😮 We’ve got goosebumps! Have you?
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
💙🤍❤️ From the roof of the Grand-Palais, a new and powerful version of the French National anthem is delivered by Axelle Saint-Cirel. #Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/8ZbCnIqYWg
H έντονη βροχόπτωση επηρέασε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα άρχισε να αποχωρεί ενώ η παρέλαση των σκαφών που μετέφεραν τις αποστολές των χωρών συνεχιζόταν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Η τελετή μάλιστα άρχισε στις 20:30 ώρα Ελλάδας και διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.
Art. 🎨 History. 🏰 Sport. 🏃
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
The delegations continue to travel across the Seine! #Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/yTxdCGSQKt
Η βροχή, μάλιστα, επηρέασε και το έργο και των εκπροσώπων του Τύπου που έχουν βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με... μόνιτορ που μεταδίδουν την Τελετή να... καίγονται.
Ωστόσο, υπήρξαν και οι... αποφασισμένοι, όπως μία θεατής που ήρθε αποφασισμένη με αδιάβροχο και ομπρέλα και, όπως τόνισε, η βροχή δεν θα της στερούσε την παρουσία της στην Τελετή Έναρξης, η οποία είναι μία εμπειρία που μπορεί να έχεις "μια φορά στη ζωή".
The world is a stage, and Paris is a catwalk. 💅
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
The #OpeningCeremony is France's largest nightclub. Celebrities are showcasing young French designer talent, while DJ Barbara Butch provides the tunes. The perfect moment for the last delegations to arrive. ✨ #Paris2024 pic.twitter.com/zOzELw8n8a
"Ξέρουμε το Παρίσι", πρόσθεσε γελώντας και κατέληξε: "Ακόμα κι αν βρέχει, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ".