Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 15-Ιαν-2024 09:46

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο παρατείνει την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το EMC

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο παρατείνει την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το EMC
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή εξάμηνη παράταση της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός με την ένοπλη οργάνωση Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (Estado Mayor Central, EMC), καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους διαφωνούντες των πρώην FARC συνεχίζονται.

    Το EMC σχημάτισαν μέλη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, με την οποία η παράταξη αυτή αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

    Η ισχύς της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, που εξέπνεε σήμερα Δευτέρα 15η Ιανουαρίου, παρατείνεται ως τη 15η Ιουλίου, σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Πέτρο.

    Τα μέρη διεξάγουν το τρέχον διάστημα τον τρίτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει, στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Το EMC δέχθηκε να σταματήσει τις απαγωγές και άφησε ελεύθερους 10 ομήρους που κρατούσε.

    Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο —ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά— επιδιώκει να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη που διαρκεί έξι δεκαετίες στη χώρα μέσω συνομιλιών με τις ένοπλες οργανώσεις. Η κυβέρνησή του συνεχίζει παράλληλα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ