Πέμπτη, 14-Δεκ-2023 11:20
Πούτιν: Η Ουκρανία χρειάζεται αποναζιστικοποίηση - Ο πόλεμος θα συνεχιστεί εκτός αν το Κίεβο κάνει συμφωνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:55
"Η ύπαρξη της Ρωσίας χωρίς την κυριαρχία κράτους είναι αδύνατη", δήλωσε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κυριαρχία ως το μέλλον της χώρας του. "Η ρωσική οικονομία έχει επαρκή περιθώρια για να προχωρήσει μπροστά", τόνισε και πρόσθεσε: "Το κύριο καθήκον είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ασφάλεια των συνόρων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελεύθερων πολιτών".
"Το ρωσικό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα είναι σταθερό. Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας. Υποθέτουμε ότι είναι εφικτή η επιστροφή στου στόχους", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας αναμένεται να είναι στο 3,5%, "που είναι ένας καλός δείκτης". Επίσης, ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται κατά 3,6% και η μεταποίηση κατά 7,5%. Ακόμη, υποστήριξε ότι τα κέρδη των ρωσικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 24% το 2023 και ότι ο τραπεζικός τομέας θα κερδίσει πάνω από 3 τρισ. ρούβλια. Οι πραγματικοί μισθοί, σύμφωνα με τον Πούτιν, θα αυξηθούν κατά περίπου 8% μέχρι το τέλος του έτους. Διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον πληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών, με τη σειρά της, θα ανέλθει στο 7,5%, πρόσθεσε. Το ποσοστό της ανεργίας στη Ρωσία είναι στο 2,9%, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, υποστήριξε. "Η βιώσιμη ανάπτυξη της Ρωσίας είναι εγγυημένη μεσοπρόθεσμα", τόνισε και πρόσθεσε: "Η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους από τις ρωσικές επιχειρήσεις προχωράει σταδιακά, μειώνεται".
"Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας έχει μειωθεί από 46 δισ. δολάρια σε 32 δισ. δολάρια, αυτό δείχνει τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας", τόνισε. Όσο για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι θα διαμορφωθεί στοπ 7,5% ή λίγο ψηλότερα το 2023.
Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσίας το 2023 αναμένεται να είναι τα 74 έτη. "Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι αυτό για το οποίο μιλάμε πάντα και κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε. Το 2021 το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία ήταν τα 70,06 έτη, το 2022 τα 72,73. Αλλά το 2023 αναμένεται να είναι τα 74 έτη. Αυτό, δείχνει το πώς οι προσπάθειες του κράτους στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής αντανακλώνται στον πιο σημαντικό κοινωνικό δείκτη γενικά".
Στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε "θα υπάρξει ειρήνη όταν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)". Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμό της την Ουκρανία εκτός αν το Κίεβο υπογράψει συμφωνία που θα λαμβάνει στα υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι οι στόχοι της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περίπτωση. "Είτε θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία, με ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)... είτε θα το λύσουμε με τη βία. Αυτό θα επιδιώξουμε".
Η Ουκρανία δεν παραδέχεται ότι υφίσταται εκφασισμό, ενώ ανυψώνει τον ναζιστή Στεπάν Μπαντέρα στον βαθμό του εθνικού ήρωα, κατηγόρησε το Κίεβο ο Πούτιν. "Σε γενικές γραμμές, δεν παραδέχονται ότι χρειάζονται κάποιου είδους αποναζιστικοποίηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εκφασισμός, άρα δεν υπάρχει ανάπτυξη τέτοιων συναισθημάτων. Λοιπόν, πώς γίνεται να μην υπάρχει, όταν ένας εθνικός ήρωας γνωστός όχι μόνο ως εθνικιστής, αλλά και ως ναζιστής, ο Μπαντέρα, ανυψώνεται στον βαθμό του εθνικού ήρωα;", υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι στρατιώτες που έχουν επιστρατευτεί πολεμούν καλά στο μέτωπο και ότι 14 από αυτούς είναι ήδη ήρωες της Ρωσίας.
Η Δύση έχει δώσει στην Ουκρανία όλα όσα υποσχέθηκε και ακόμη περισσότερα, αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη καταστρέψει 747 τανκ και 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της "αντεπίθεσης" του Κιέβου, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. "Έχουμε καταστρέψει, κατά τη λεγόμενη αντεπίθεση μόνο, 747 τανκ. Αυτά είναι τα στοιχεία από χθες το βράδυ. Καθώς και σχεδόν 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών", δήλωσε ο Πούτιν. "Αυτό είναι το νόημα της αποστρατιωτικοποίησης. Είτε να συμφωνήσουμε και να βρούμε λύσεις, είτε να λύσουμε το ζήτημα με τη βία. Αυτό είναι που θα επιδιώξουμε", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο κύμα επιστράτευσης, δήλωσε. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης στρατολογήθηκαν 300 χιλιάδες άτομα. Μετά από αυτό, οι αρχές πέρασαν στην πρόσληψη στρατιωτικού προσωπικού με σύμβαση. Μέχρι χθες, 486 χιλιάδες εθελοντές είχαν εγγραφεί στον στρατό. Και η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα δεν μειώνεται, τόνισε, αναφέροντας ότι 1,5 χιλιάδες εθελοντές προσέρχονται καθημερινά στις στρατιωτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Ακόμη, δήλωσε ότι στο μέτωπο βρίσκονται 224.000 κινητοποιημένοι και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται η στρατολόγηση μισού εκατομμυρίου εθελοντών για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
"Οι εθελοντές θα λάβουν όλα τα μέτρα υποστήριξης που αναλογούν σε όσους συμμετάσχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση", τόνισε. "Όλοι οι εθελοντές, όλοι όσοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ρωσίας με τα όπλα στα χέρια τους, πολεμούν γι' αυτήν, διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία τους, όλοι πρέπει να τεθούν σε απολύτως ίδιες συνθήκες", τόνισε ο πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι σε ορισμένα θέματα είναι απαραίτητο να τροποποιηθούν νόμοι, αλλά οι βουλευτές θα υποστηρίξουν αυτές τις αποφάσεις. Σε αυτό το κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες στο μέτωπο.
Η πατριωτική διαπαιδαγώγηση των νέων είναι εξαιρετικά σημαντική και ήδη τώρα πάνω από χίλιοι άνθρωποι που επέστρεψαν από το μέτωπο εργάζονται με τη νέα γενιά, δήλωσε ο Πούτιν. "Η εκπαίδευση των νέων στο πνεύμα του πατριωτισμού με την καλύτερη και όχι την κακή έννοια της λέξης, είναι εξαιρετικά σημαντική και ήδη αρχίζουμε να το κάνουμε. Πάνω από χίλιοι συνάδελφοί σας, σύντροφοι στα όπλα, που υπηρέτησαν, έχουν ήδη επιστρέψει στην ειρηνική ζωή, και πάνω από χίλιοι εργάζονται σε σχολεία και με εφηβικές ομάδες", είπε.
Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτάται μόνο από τη Ρωσία, καθώς δεν έχει βλάψει τις σχέσεις της με κανέναν, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. "Όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων, δεν εξαρτάται αυτό μόνο από εμάς. Εμείς δεν χαλάσαμε αυτές τις σχέσεις. Εκείνοι χάλασαν τις σχέσεις, παραμελώντας τα συμφέροντά μας", δήλωσε ο Πούτιν.
"Η Ρωσία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να οικοδομήσει κανονικές σχέσεις με την Ουκρανία", ανέφερε και υποστήριξε ότι "Ρώσοι και Ουκρανοί είναι κατά βάση ένας λαός και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια τεράστια τραγωδία, παρόμοια με έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αδελφών". Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι "η Οδησσός είναι ρωσική πόλη, όλοι το ξέρουν, αλλά επινόησαν ιστορικές ανοησίες και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το αποδεχτήκαμε". Μετά το 2014, έγινε σαφές στη Μόσχα ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να οικοδομήσει κανονικές σχέσεις με την Ουκρανία, δήλωσε. "Ολόκληρη η νοτιοανατολική Ουκρανία, ήταν πάντα φιλορωσική. Επειδή αυτά είναι ιστορικά ρωσικά εδάφη. Ολόκληρη η ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως αποτέλεσμα των ρωσοτουρκικών πολέμων πέρασε στη Ρωσία. Τι σχέση έχει αυτό με την Ουκρανία; Ούτε η Κριμαία ούτε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν καμία σχέση με αυτήν. Η Οδησσός είναι μια ρωσική πόλη. Το ξέρουμε αυτό. Όλοι το γνωρίζουν καλά αυτό", δήλωσε ο Πούτιν. "Κάποτε ο Βλαντιμίρ Λένιν μετέφερε τα πάντα στην Ουκρανία όταν σχηματίστηκε η Σοβιετική Ένωση. Το αποδεχθήκαμε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά αυτό το τμήμα, το νοτιοανατολικό, το φιλορωσικό τμήμα, είναι επίσης σημαντικό για εμάς. Πάντα ψήφιζαν στις εκλογές αυτούς που ακολουθούσαν τα φιλορωσικά αισθήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας. Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία ήταν αρκετά ικανοποιημένη με αυτό. Αλλά μετά το πραξικόπημα του 2014, μας έγινε σαφές ότι δεν θα μας επιτρεπόταν να οικοδομήσουμε κανονικές σχέσεις με την Ουκρανία", τόνισε.
Σημείωσε ότι η ηγεσία των ευρωπαϊκών κρατών έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της και λαμβάνει αποφάσεις εις βάρος της.
Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί μια σύγκρουση, οι "φίλοι" μας από τις ΗΠΑ συμμετείχαν σε αυτό, ενώ οι Ευρωπαίοι προσποιούνταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η φιλοδοξία του ΝΑΤΟ να πλησιάσει στα σύνορα της Ρωσίας με την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία οδήγησε στη σημερινή τραγωδία. "Η επιθυμία του ΝΑΤΟ να φτάσει μέχρι τα σύνορά μας με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όλα αυτά οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Συν τα αιματηρά γεγονότα στο Ντονμπάς εδώ και οκτώ χρόνια. Όλα αυτά οδήγησαν στην τραγωδία που βιώνουμε τώρα. Μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες", δήλωσε. Ανέφερε επίσης ως έναν από τους λόγους των σημερινών τραγωδιών την ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς παρά τις συμφωνίες με την αντιπολίτευση υπό τις εγγυήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Όταν οι ΗΠΑ υποστούν εσωτερικές αλλαγές και αρχίσουν να σέβονται τους άλλους, τότε θα δημιουργηθούν οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για καλύτερες σχέσεις, δήλωσε. Σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ και πιστεύει ότι τα κράτη είναι σημαντικά και αναγκαία, αλλά η αυτοκρατορική πολιτική τους τις εμποδίζει.
Οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν είναι φιλορώσοι πολιτικοί, αλλά "φιλοεθνικοί", προστατεύουν τα συμφέροντα των χωρών τους, αλλά δεν υπάρχουν πλέον τέτοιοι, και αυτό οφείλεται στην εξάρτηση των άλλων από τον "μεγάλο αδελφό" - τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στην περιοχή του οικισμού Κρίνκι στον Δνείπερο, οι Ρώσοι διοικητές αποφάσισαν να υποχωρήσουν μερικά μέτρα για να γλιτώσουν το προσωπικό από περιττές απώλειες, οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν σε ένα μικρό τμήμα της αριστερής όχθης, αλλά αυτό, όπως λένε οι ίδιοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, έγινε μονόδρομος γι' αυτούς, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. "Το Κίεβο σπρώχνει τον λαό του στην εξόντωση, ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός το λέει αυτό", υποστήριξε.
Η ηγεσία του Κιέβου ταξιδεύει και ζητάει χρήματα, για το σκοπό αυτό προσπαθεί να παρουσιάσει "επιτυχίες" της αντεπίθεσης, σημείωσε. Η θέση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη ζώνη ειδικών επιχειρήσεων κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου βελτιώνεται, υποστήριξε.
Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει ετησίως πάνω από ένα τρισ. ρούβλια για την ανάπτυξη των νέων ρωσικών περιφερειών (που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα), δήλωσε ο Πούτιν. "Κάθε χρόνο, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια για την ανάπτυξη αυτών των περιφερειών και τη σταδιακή ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ρωσίας". Οι νέες περιφέρειες της Ρωσίας κατέβαλαν 170 δισ. ρούβλια στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το 2023, δήλωσε. "Τι μας λέει αυτό; Δείχνει ότι η οικονομία αυτών των περιφερειών ανακάμπτει και έρχεται σε κανονική κατάσταση". Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Οι αρχές του Κιέβου δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στις περιοχές που έγιναν μέρος της Ρωσίας, γεγονός που εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη σε άλλες περιοχές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. "Φυσικά, σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι καλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για κάποιο λόγο, όπως και στην Κριμαία, οι αρχές του Κιέβου δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή σε αυτές τις περιοχές".
Συνεχίζοντας, ο Πούτιν αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Τούρκου προέδρου για το ζήτημα της Λωρίδας της Γάζας και χαρακτήρισε "καταστροφή" αυτό που συμβαίνει στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας από εκείνους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας που δίνουν προσοχή σε αυτή την τραγωδία και κάνουν τα πάντα για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στις αρχές του επόμενου έτους και ότι βρίσκεται σε επαφή μαζί του για την κατάσταση στη Γάζα. Είναι απαραίτητο να σωθούν οι άνθρωποι στη Γάζα και να τους παρασχεθεί μαζική ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων στα θύματα στη ζώνη σύγκρουσης, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. ΑΚόμη, σημείοωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αίγυπτο για την κατάσταση στη Γάζα. Σημείωσε ότι έχει συζητηθεί με τον Αιγύπτιο ηγέτη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα ρωσικό νοσοκομείο για να βοηθήσει τα θύματα της Γάζας, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ασφαλές κάτι τέτοιο προς το παρόν. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν θεμελιώδεις βάσεις για μια παλαιστινο-ισραηλινή διευθέτηση, δήλωσε. Σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Η κατάσταση με τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού με drones βελτιώνεται, δήλωσε στη συνέχεια ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η μη πρόβλεψη των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών από το νόμο στη Ρωσία αποτελεί πρόβλημα. "Ποια είναι τα προβλήματα; Στο γεγονός ότι τυπικά, νομικά δεν υπάρχουν ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες στη Ρωσία. Δεν προβλέπονται από τον νόμο. Αυτό είναι το πρόβλημα", δήλωσε. Υποστήριξε μάλιστα ότι μεταξύ των γνωστών του υπάρχουν άνθρωπου που υπηρέτησαν σε τέτοιες εταιρείες και έδωσαν τη ζωή τυς για τη χώρα. "Οι μαχητές των ιδιωτικών στρταιωτικών εταιρειών δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια με το κράτος, αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα", σημείωσε.
Η ιδέα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής να στραφεί στο δολάριο είναι κατανοητή, αλλά αποτελεί σημαντική απώλεια της κυριαρχίας της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. "Στην Αργεντινή, ο πληθωρισμός, νομίζω, είναι κάπου γύρω στο 143% και, επομένως, ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Έτσι, η λογική είναι κατανοητή. Αλλά αυτό είναι, φυσικά, μια σημαντική απώλεια της κυριαρχίας της χώρας", δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Αργεντινής προφανώς δεν βλέπει άλλη διέξοδο, είναι δική της απόφαση.
"Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει το δολάριο, αλλά έχουμε αρχίσει να έχουμε προβλήματα με τους διακανονισμούς σε δολάρια και ευρώ", σημείωσε.
Η κατάσταση στη ρωσική χρηματοπιστωτική αγορά είναι σταθερή και η σταθερότητα είναι σήμερα το πιο σημαντικό πράγμα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας την ισοτιμία του ρουβλίου, υποστήριξε ότι θεωρεί ότι όλα θα ομαλοποιηθούν και είναι προσωρινά.
Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα από 1.000 επιβατικά αεροπλάνα μέχρι το 2030. Πρόσθεσε ότι η ρωσική αγορά αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει με αεροσκάφη ξένης κατασκευής.
Ερωτηθείς για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, και τον βετεράνο Πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, είπε ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακούσουν τους όρους της Ρωσίας.
Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για επαφές με τους Ευρωπαίου ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, "αν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο".
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ρωσία πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Δύση να αναπτύξει μονοπώλιο στον κλάδο της τεχητής νοημοσύνης.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι δεν φταίει η Ρωσία που μειώθηκαν πο προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης του αερίου μέσω Ουκρανίας.