Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 13:50

  Τουρκία: Ο Ερντογάν δείχνει την "κατάντια της Ευρώπης" για να πείσει για την οικονομική του πολιτική

  26963871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε στις αυξήσεις των επιτοκίων την ευθύνη για την τρέχουσα αναταραχή στις ανεπτυγμένες αγορές, λέγοντας ότι η νομισματική σύσφιξη κινδυνεύει να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

  "Η Ευρώπη ήθελε να συνεχίσει με υψηλά επιτόκια, αλλά η θεωρία της για τα υψηλά επιτόκια δεν ίσχυε. Τώρα πληρώνουν το τίμημα", είπε ο Ερντογάν, γνωστός για την πεποίθησή του ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό. Μιλώντας σε συνέντευξή του στο AHaber, είπε ότι ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας παρέχει "παράδειγμα στον κόσμο" εν μέσω της τραπεζικής πίεσης στη Δύση.

  Ο Ερντογάν ασκεί ουσιαστικά τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, έχοντας απολύσει τρεις κυβερνήτες Κεντρικής Τράπεζας (TCMB) μέσα σε τρία χρόνια λόγω της δυσαρέσκειάς του για προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων. Η TCMB μείωσε τα επιτόκια κατά 10,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 8,5%, ενώ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε έως και στο 85,5% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μιας και ανεπισήμως, οι οικονομολόγοι της ENAG μέτρησαν για το ίδιο διάστημα, τον πληθωρισμό στο 185%.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα κράτησε σταθερά στο 8,5% τα επιτόκια

  * Τούρκοι αξιωματούχοι: Πάνω από 40% θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας των σεισμών

  * Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών

  * Η Τουρκία βάζει "βαθιά το χέρι στην τσέπη" της Κεντρικής Τράπεζας για να κρατήσει τη λίρα σταθερή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ