Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Μαρ-2023 21:10

  Προς ολοκλήρωση η κρίση της Credit Suisse - Εντείνονται οι συζητήσεις με την UBS

  Credit Suisse: 'Αγκάθι' στις διαπραγματεύσεις με UBS η επενδυτική τραπεζική της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 00:10

  Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται η UBS και Ελβετοί αξιωματούχοι προκειμένου να συναφθεί η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse εντός του Σαββατοκύριακου, αναζητώντας να διευθετήσουν ακανθώδη ζητήματα όπως το κυβερνητικό "δίχτυ ασφαλείας" και η τύχη της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit.

  Κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας, η UBS παραμέρισε την αρχική της διαφωνία και πλέον διερευνά επιλογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα για να βάλουν τέλος στη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που έχει ανακύψει, όπως ανέφεραν στο Bloomberg άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

  Βάσει όσων έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά κόστη και ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες σε οποιαδήποτε συμφωνία, με δημοσίευμα του Reuters να ανεβάζει το ποσό των κρατικών εγγυήσεων που αναζητά σε περίπου 6 δισ. δολάρια.

  Η πολυπλοκότητα των συζητήσεων για την πρώτη συγχώνευση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οδήγησε τις αρχές της Ελβετίας και των ΗΠΑ να συνδράμουν.

  Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες επιταχύνονται και όλες οι πλευρές πιέζουν για μια γρήγορη λύση έπειτα από μία εβδομάδα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από την Credit Suisse και ξεπουλήματος στις μετοχές και τα ομόλογά της.

  Πλέον, στόχος είναι να ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

  Σε ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων της διαχείρισης περιουσίας και assets, ενώ πιθανώς να αποφύγει το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής της με κάποιο spin-off.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για την τύχη της κερδοφόρας τράπεζας της Credit Suisse στην Ελβετία, η οποία πιθανότατα προσελκύει την UBS αλλά εγείρονται ζητήματα υπερσυγκέντρωσης για τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

  Όπως ανέφεραν πάντως πηγές στους Financial Times, η Ελβετία ετοιμάζεται να δρομολογήσει έκτακτα μέτρα προκειμένου η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS AG να γίνει με διαδικασίες fast track.

  Σύμφωνα με τους ελβετικούς κανονισμούς, η UBS θα πρέπει να δώσει στους μετόχους της έξι εβδομάδες να διαβουλευτούν ενδεχόμενη εξαγορά. Ωστόσο, άτομα που έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση είπαν ότι η UBS έχει υποδείξει ότι θα ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να παραλειφθεί η περίοδος διαβούλευσης. Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία, είπε μία από τις πηγές.

  Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι οι μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και trading της Credit Suisse αποτελούν το βασικό σημείο στο οποίο έχουν "κολλήσει" οι συνομιλίες για την εξαγορά.

  Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η UBS εμφανιζόταν να ανησυχεί για τους κινδύνους στον ισολογισμό της Credit που απορρέουν από τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής της, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία σειρά απωλειών και σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.

  Συγκεκριμένα, ανησυχεί κυρίως για τη μοχλευμένη χρηματοδότηση, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι πηγές.

  Όπως ανέφερε το πρακτορείο, ο αποκλεισμός της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής Credit από μία συμφωνία θα περιόριζε σημαντικά το μέγεθος κατά το οποίο θα αυξανόταν η UBS. Το εν λόγω τμήμα της Credit κατείχε στο κλείσιμο του έτους σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμισμένου κινδύνου assets της τράπεζας, τα οποία βοηθούν στον προσδιορισμό του κεφαλαίου που χρειάζεται.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, στόχος είναι να υπάρξει ανακοίνωση των δύο τραπεζών το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

  Υπενθυμίζεται ότι η UBS εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του συνόλου της Credit Suisse ή μέρους των δραστηριοτήτων της, σε ένα deal που προωθούν οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και θα βάλει τέλος στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit, που προκάλεσε έντονους τριγμούς σε όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα.

  Οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν πανικόβλητοι μετοχές και ομόλογα της Credit Suisse στον απόηχο της κατάρρευσης περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την πτώση της Silicon Valley Bank, με τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) της τράπεζας να εκτοξεύονται σε επίπεδα "αναγκαστικής εκποίησης".

  Ένα "σωσίβιο" ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα εντός της εβδομάδας σταμάτησε προσωρινά την πτώση της μετοχής της Credit, ωστόσο οι πιέσεις επανήλθαν άμεσα και είναι ορατός ο κίνδυνος να την εγκαταλείψουν μαζικά οι πελάτες ή και οι συνεργάτες της.

  Μία συγχώνευση μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, των οποίων τα κεντρικά γραφεία αντικρίζουν το ένα το άλλο στην κεντρική πλατεία Paradeplatz της Ζυρίχης, θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Bloomberg: Στόχος η συμφωνία UBS-Credit Suisse μέχρι την Κυριακή

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ