Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Μαρ-2023 10:03

  Welt: Η Πολωνία συγκροτεί συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών ελέω Γερμανίας

  136488883
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά την Πολωνία, η Σλοβακία θέλει επίσης να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ήταν πιθανώς στο κόλπο, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε καν από τη Βαρσοβία. Οι ανατολικοευρωπαίοι εταίροι αποκόπτονται από τη Δυτική Ευρώπη. Υπάρχει λόγος για αυτό, σχολιάζει η Welt.

  Για άλλη μια φορά, η Πολωνία βιάστηκε με τις παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία. "Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αποστολής MiGs στην Ουκρανία", δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία την Πέμπτη, κατά την εναρκτήρια επίσκεψη του Τσέχου προέδρου Πετρ Πάβελ - σχεδόν παρεμπιπτόντως, όπως φαίνεται να συνηθίζει ο Ντούντα.

  Ο πρόεδρος ξεπέρασε έτσι ακόμη και τον πρωθυπουργό του Ματέους Μοραουιέτσκι, ο οποίος μόλις μια ημέρα νωρίτερα είχε παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για πιθανή παράδοση αεροσκαφών από την Πολωνία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μίλησε για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, πριν ο πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συντομεύσει την περίοδο παράδοσης σε λίγες ημέρες.

  Η ανακοίνωση του Ντούντα θυμίζει την επίσκεψή του στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας τον Ιανουάριο. Τότε είχε δηλώσει ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στον ουκρανικό στρατό άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 2. Εάν χρειαστεί, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

  Για τη μεταφορά οπλισμού απαιτούνται συνήθως άδειες εξαγωγής. Η Πολωνία άσκησε έτσι δημόσια πίεση στο θέμα του άρματος - και έτσι άνοιξε το δρόμο για έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό Leopard 2. Τα πρώτα άρματα μάχης παραδόθηκαν εν τω μεταξύ. Ένα παρόμοιο θεατρικό παιχνίδι θα μπορούσε τώρα να παιχτεί γύρω από τα αεροσκάφη μάχης.

  Σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν στην Ουκρανία τα πρώτα τέσσερα πολωνικά αεροσκάφη MiG-29. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν άλλα οκτώ. Πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή, η Ουκρανία είχε περίπου 50 από αυτά τα αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης.

  Δεν απαιτείται μακροχρόνια εκπαίδευση πιλότων


  Δεν είναι γνωστό πόσα καταστράφηκαν ή βρίσκονται ακόμη σε υπηρεσία. Ωστόσο, επειδή τα MiG-29 βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, δεν είναι απαραίτητη η μακρά εκπαίδευση των πιλότων. Τα αεροσκάφη μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα.

  Την Παρασκευή, η Σλοβακία ακολούθησε το παράδειγμά της. Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε στην παράδοση συνολικά 13 αεροσκαφών MiG-29. Πρόκειται πιθανότατα για το σύνολο του σλοβακικού αποθέματος, με έντεκα να θεωρούνται επιχειρησιακά και δύο να χρησιμοποιούνται ως μηχανές ανταλλακτικών.

  Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας δεν έδωσε λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε από τη Welt am Sonntag και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι "οι διεθνείς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται". Η σλοβακική ανακοίνωση είναι επίσης αξιοσημείωτη επειδή η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη στη χώρα. Η κυβέρνηση παίρνει ένα ρίσκο, ιδίως επειδή τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Παρ' όλα αυτά: Η Πολωνία και η Σλοβακία προμηθεύουν από κοινού 25 αεροσκάφη στην Ουκρανία.

  Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη πολωνο-σλοβακική ενέργεια. Αντίστοιχα, η Βαρσοβία έχει σχηματίσει έναν "μικρό συνασπισμό" των χωρών-χρηστών των MiG-29 - με στόχο να βοηθήσει γρήγορα την Ουκρανία και να απενοχοποιήσει τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στη δυτική συμμαχία, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των αρμάτων μάχης. Στο μπλοκ αυτό συμμετέχει και η Τσεχική Δημοκρατία.

  Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Πάβελ βρισκόταν στην Πολωνία για τη διήμερη εναρκτήρια επίσκεψή του, όταν οι Πολωνοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν την ανακοίνωσή τους. Διότι τα πολωνικά MiG είναι κυρίως αεροσκάφη τσεχικής κατασκευής, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν και κάποια από τα αποθέματα της NVA.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Mπόρις Πιστόριους, δεν ενημερώθηκε για τα σχέδια της Πολωνίας. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε μια τόσο θεμελιώδη απόφαση των συμμάχων για την πολιτική ασφαλείας δεν αντανακλά καλά το Βερολίνο.

  Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ζήτημα της άδειας εξαγωγής είναι πιθανό να προκύψει σύντομα για τη γερμανική κυβέρνηση. Η Πολωνία διαθέτει συνολικά 28 αεροσκάφη MiG-29, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα αποθέματα της NVA, τα οποία παραδόθηκαν στην πολωνική πολεμική αεροπορία το 2004 έναντι συμβολικού ποσού ευρώ. Στη Βαρσοβία κυκλοφορούν ήδη ιδέες για την παραχώρηση όλων των MiG στο μέλλον.

  Η Καγκελαρία είναι μάλλον ενήμερη γι' αυτό. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε σε ένα πολωνικό αίτημα, αφού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη ανακοινώσει την απόρριψη των αεροσκαφών.

  Οι ΗΠΑ  είναι πιθανό να γνώριζαν τα σχέδια

  "Στη Συμμαχία, κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτό κάναμε εμείς και τώρα ελπίζουμε ότι μετά τη Σλοβακία και άλλες χώρες θα παραδώσουν αεροσκάφη", δήλωσε στη Welt am Sonntag υψηλόβαθμο στέλεχος του επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ματέους Μοραουιέτσκι. Αυτό πρέπει να είναι "η κοινή και συντονισμένη δράση μας", δήλωσε ο υπάλληλος.

  Στους κύκλους της πολωνικής κυβέρνησης, προφανώς θεωρείται ότι τώρα είναι επίσης η ώρα να προετοιμαστεί η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών δυτικής σχεδίασης. "Η παράδοση των αεροσκαφών F-16 είναι πιο περίπλοκη και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην περίπτωση των αρμάτων μάχης Leopard. Αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε την παράδοση σύγχρονων δυτικών αεροσκαφών", δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος.

  Ο Λευκός Οίκος είχε πράγματι αποκλείσει την παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-16. Οι χώρες-εταίροι, ωστόσο, δεν φαίνεται να θέλουν να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να παραδώσουν αεροσκάφη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναμένουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αλλάξει τη θέση του στο θέμα. Αυτό μένει να το δούμε.

  Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί ήταν ενήμεροι για τα πολωνικά σχέδια. Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ουάσιγκτον είναι ούτως ή άλλως στενή. Αυτή την εβδομάδα, ο διευθυντής της CIA William Burns βρέθηκε στην πολωνική πρωτεύουσα. Είναι γνωστό ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντούντα, τον επικεφαλής σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μαρσίν Πρζιντατς και τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, Ζάζεκ Σιβίρα.

  Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο όχι μόνο ως εγγυητής της ασφάλειας της Πολωνίας, αλλά και επειδή τα αναδυόμενα κενά στην πολωνική πολεμική αεροπορία πρόκειται να καλυφθούν από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 stealth.

  Η Πολωνία συμμετείχε ήδη στο πρόγραμμα F-35 πριν από τη ρωσική επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πρόκειται να παραδοθούν 32 αεροσκάφη- η Βαρσοβία έχει επίσης παραγγείλει 48 μαχητικά FA-50 από τη Νότια Κορέα, τα οποία είναι συγκρίσιμα με τα F-16. Από τα αμερικανικά αεροσκάφη, 48 βρίσκονται σε υπηρεσία στην Πολωνία.

  Η ταχύτητα με την οποία θα παραδοθούν αυτά τα αεροσκάφη θα καθορίσει αν και πότε η Πολωνία θα παραδώσει περαιτέρω MiG και -ως μέρος ενός συνασπισμού δυτικών εταίρων- ίσως ακόμη και F-16 στην Ουκρανία. Η Γερμανία δεν παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εκτιμήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ