Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαρ-2023 13:37

  Τουρκία: Προς επανένωση η αντιπολίτευση; Η Ακσενέρ καλεί Ιμάμογλου - Γιαβάς να είναι άτυπα "υποψήφιοι" αντιπρόεδροι

  Τουρκία: Προς επανένωση η αντιπολίτευση; Η Ακσενέρ καλεί Ιμάμογλου - Γιαβάς να είναι άτυπα "υποψήφιοι" αντιπρόεδροι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.42

  Το κεντροδεξιό "Καλό Κόμμα" (IYI Party) της Μεράλ Ακσενέρ ζήτησε από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Τουρκία κεμαλικούς δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίστοιχα, να δηλώσουν άτυπα "υποψήφιοι" αντιπρόεδροι της Τουρκίας, στην περίπτωση που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου κερδίσει το ύπατο αξίωμα της χώρας, ανέφερε ο κομματικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση της κ. Ακσενέρ - την Παρασκευή - από την αντιπολιτευτική συμμαχία του "Τραπεζιού των Έξι".

  Σε αντίθεση με το προεδρικό σύστημα των ΗΠΑ, όπου ο ένας και μόνος αντιπρόεδρος της χώρας εκλέγεται ως δίδυμο με τον πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει, στην Τουρκία ο αρχηγός του κράτους έχει δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει κατά βούληση έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους του κράτους, οπότε δεν υπάρχει η έννοια του "υποψηφίου αντιπροέδρου".

  Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του "Καλού Κόμματος" ήλθαν λίγη ώρα μετά την επίσκεψη των κ.κ. Γιαβάς και Ιμάμογλου στην κ. Ακσενέρ. Νωρίτερα, ο Μ. Γιαβάς, ο οποίος ανήκει στο κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είχε καλέσει το IYI να επανενταχθεί στην αντιπολιτευτική συμμαχία.

  Η διάσπαση της αντιπολιτευτικής συμμαχίας αφορούσε διαφωνία για το πρόσωπο του κοινού προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Το IYI φερόταν να διαφωνεί με την (πιθανότατη) υποψηφιότητα του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως κοινού αντιπολιτευτικού υποψηφίου, αντιπροτείνοντας υποψηφιότητα κάποιου εκ των δύο δημάρχων.

  Παραμένει άγνωστο έαν μια "άτυπη" υποψηφιότητα Γιαβάς - Ιμάμογλου για την αντιπροεδρία της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Μ. Ακσενέρ πίσω στο κοινό μέτωπο των Έξι.

  Λίγο μετά τις 13.30 ώρα Ελλάδος, το CHP τόνισε ότι δέχεται την πρόταση Ακσενέρ και ότι θα θέσει το ζήτημα και στα υπόλοιπα κόμματα συμμαχίας.

  Μία ώρα αργότερα, εκπρόσωπος του "Καλού Κόμματος" ανέφερε ότι η Μ. Ακσενέρ θα παρευρεθεί στη συνάντηση κορυφής της αντιπολίτευσης, στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα των Γιαβάς - Ιμάμογλου και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί και ο προεδρικός υποψηφίος που θα σταθεί απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ