Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 13:46

  Wunsch (ΕΚΤ): Περιμένει οι αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο

  32177939
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της και μετά τον Μάρτιο, ενώ οι αυξήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς εκτός και αν ο επίμονος υποκείμενος πληθωρισμός αλλάξει πορεία, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch. 

  Η ΕΚΤ αύξησε χθες τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, προαναγγέλλοντας μία παρόμοια αύξηση για τον Μάρτιο. 

  Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση ήταν μια "αυστηρή απόφαση" και η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια πορεία, με αύξηση των επιτοκίων και τον Μάιο και πιθανώς και στη συνέχεια, με βάση το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. 

  "Δεν νομίζω ότι θα κινηθούμε από τις 50 μονάδες βάσης [τον Μάρτιο] στο μηδέν", δήλωσε ο Wunsch μιλώντας στο Reuters. "Μπορεί να είναι άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες ή μπορεί να κινηθούμε στις 25 μονάδες. Σίγουρα δεν μπορώ να αποκλείσω άλλη μια αύξηση 50 μονάδων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία". 

  Ο βασικός καθοριστικός παράγοντας για το πόσο ψηλά θα πάει το επιτόκιο στη διευκόλυνση  αποδοχής καταθέσεων – το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 2,5% - είναι πόσο επίμονος θα αποδειχτεί ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παρέμεινε πάνω από το 5% τους τελευταίους μήνες, πολύ παραπάνω από τον βασικό στόχο της ΕΚΤ για 2%.

  "Αν ο δομικός πληθωρισμός συνεχιστεί, αν συνεχίσουμε να βλέπουμε να κινείται ο δομικός κοντά στο 5%, για μένα ένα τερματικό επιτόκιο στο 3,5% θα ήταν το ελάχιστο", ανέφερε ο Wunsch. "Δεν θέλω να δώσω ένα συγκεκριμένο νούμερο που δεν θα βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία". 

  Αλλά ακόμα και το 3,5% μπορεί να μην είναι αρκετό και η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να παρακολουθεί τις κινήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πρόσθεσε.

  "Τα επιτόκια είναι πάνω από το 4% σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ: αυτό επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς για μένα. Γιατί να μείνουμε στο 3% αν έχουμε πάνω κάτω τα ίδια νούμερα στον δομικό πληθωρισμό;"

  Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στο 4%, ενώ η αμερικανική Federal Reserve με μια μικρότερη αύξηση 25 μονάδων οδήγησε την Τετάρτη τα δικά της επιτόκια στο 4,5% με 4,75%.

  "Δεν λέω ότι πρέπει να πάμε στο 4%...αλλά αν τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν πολύ επίμονο δομικό πληθωρισμό, θα πρέπει να δούμε τι θεωρούν ΗΠΑ και Βρετανία ως ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για να υποχωρήσει πάλι ο πληθωρισμός στο 2%", ανέφερε ο αξιωματούχος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ