Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 21:01

  Fed: Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μικρότερη αύξηση κατά 0,50% - Ανεβάζει το "ταβάνι" στο 5,25%

  Συνεχίζει σε σκληρή γραμμή η Fed - Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να έχει επιβραδύνει και να έχει απομακρυνθεί από τα υψηλά 40 ετών μετά τις διαδοχικές "επιθετικές” αυξήσεις του κόστους δανεισμού της Federal Reserve, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαίωσε σήμερα τις προσδοκίες οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει με "μικρότερα βήματα” όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από δω και στο εξής. Κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε πρόσφατη ομιλία του.

  Ειδικότερα, η FOMC προέβη σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος του 4,25%-4,50%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

  Η Επιτροπή αναθεώρησε, ωστόσο, τις προβλέψεις της για το "ταβάνι" των επιτοκίων, προβλέποντας ότι θα κορυφωθούν στο επίπεδο του 5,25%, υψηλότερα από το 4,75% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο. Επτά αξιωματούχοι της FOMC, μάλιστα, αναμένουν ότι η κορυφή για τα επιτόκια θα διαμορφωθεί ακόμη υψηλότερα, με δύο να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το 5,75%. Ένα από τα "γεράκια" της Επιτροπής δε εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025.

  Η FOMC επανέλαβε σήμερα ότι "οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι οι κατάλληλα", υποδηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής θεωρούν ότι απέχει ακόμη αρκετούς μήνες η ώρα για "παύση" των αυξήσεων.

  Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επίσης επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος, αναμένοντας αναιμικό ρυθμό της τάξης του 0,5%, πρόβλεψη σημαντικά χαμηλότερη της προηγούμενης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,2%. Δεν λείπουν δε κι αυτοί που βλέπουν ακόμη και συρρίκνωση της οικονομίας το επόμενο έτος.

  Ανοδικά αναθεωρήθηκε επίσης και το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο ανένεται να ανέλθει στο 4,6% το επόμενο έτος, έναντι 3,7% που ήταν τον Νοέμβριο.

  Ωστόσο, αναμένουν μείωση του πληθωρισμού στο 3,1% το 2023 και στο 2,4% το 2024 πριν προσεγγίσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed το 2025, διαμορφούμενος στο 2,1%. 

  Πρόκειται για την έβδομη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο -οπότε ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάση- με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο, 0,75% τον Νοέμβριο και 0,50% σήμερα).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ