Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 21:12

  Πάουελ: Πιθανώς μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την επόμενη συνεδρίαση

  Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50%, για πρώτη φορά από το 2000
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων της "ήδη από τον Δεκέμβριο", δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ, αν και προειδοποίησε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Σημείωσε ακόμα ότι παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υψηλά θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια της Fed, καθώς και για πόσο καιρό θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά.

  Ειδικότερα, μιλώντας στο think tank Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, ο Τζ. Πάουελ είπε ότι "είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε στο περιοριστικό επίπεδο που θα είναι αρκετό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ώρα για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων μπορεί να είναι ακόμα και από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου".

  Ωστόσο, σε μία ομιλία που ήταν εστιασμένη κυρίως στο έργο που απομένει για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία αύξηση των τιμών, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ τόνισε ότι το ζήτημα των αυξήσεων επιτοκίων είναι "πολύ λιγότερο σημαντικό από τα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα χρειαστούμε να κάνουμε αυξήσεις προκειμένου να ελέγξουμε τον πληθωρισμό και το χρονικό διάστημα που θα είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο".

  Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε αριθμό για το λεγόμενο "τελικό επιτόκιο", αλλά είπε ότι είναι πιθανό να είναι "κάπως υψηλότερο" από το 4,6% που είχαν υποδείξει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας στις προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η "θεραπεία του πληθωρισμού θα απαιτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα", ένα σχόλιο που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος καθώς η οικονομία θα μειώνει ρυθμούς.

  "Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να γίνει η δουλειά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέι Πάουελ, σημειώνοντας ότι παρόλο που ορισμένα δεδομένα δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, "έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών... Παρά την αυστηρότερη πολιτική και τη βραδύτερη ανάπτυξη αυτό το έτος, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού".

  "Πολύς δρόμος ακόμα"

  Ο Τζέι Πάουελ σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών έχει υποχωρήσει, το κόστος της στέγασης είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, την ώρα που οι βασικοί δείκτες των τιμών για τις υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η αγορά εργασίας "σφιχτή".

  "Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της", είπε ο Πάουελ. Αλλά για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός "αυτό θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή αγαθών μειώνονται και ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών φαίνεται να μειώνεται επίσης, αλλά και αυτό πρέπει επίσης να συνεχιστεί."

  Ωστόσο, "θα δούμε πιθανότατα τον πληθωρισμό στις στεγαστικές υπηρεσίες να αρχίσει να μειώνεται αργότερα το επόμενο έτος", πρόσθεσε.

  Σχολιάζοντας δε τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, δείχνοντας περίπου 1,7 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι "μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο ενδείξεις συγκράτησης στη ζήτηση εργασίας".

  "Παρά ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ