Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 16:00

  Η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση φυσικού αερίου τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα

  Η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση φυσικού αερίου τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρώπη είναι πιθανό να τα καταφέρει τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα, καθώς αναπληρώνει τις μειωμένες ροές του ρωσικού φυσικού αερίου με προμήθειες από αλλού ενώ μειώνει και τη ζήτηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τον επικεφαλής του κύριου διανομέα του καυσίμου στη Γαλλία.

  "Για τον φετινό χειμώνα, η αίσθηση είναι ότι θα τα καταφέρουμε", καθώς τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι σχεδόν γεμάτα στη δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Engie SA, Jean-Pierre Clamadieu, σε συνέδριο στο Παρίσι. "Οι ειδικοί μας στην Engie έχουν την αίσθηση ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε και τον επόμενο χειμώνα χωρίς πολλές δυσκολίες". 

  Όλο αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις καιρικές συνθήκες, την ικανότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να προσελκύει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε ο Clamadieu. Οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι θερμοκρασίες όμως πέφτουν κατακόρυφα σε όλη την περιοχή, γεγονός που πιθανότητα θα οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων και θα δοκιμάσει την ικανότητα των καταναλωτών για περιορισμό της κατανάλωσης.

  Ο αισιόδοξος τόνος στις δηλώσεις του Clamadieu έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον περασμένο μήνα. Το κενό εφοδιασμού το 2023 θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εάν σταματήσουν οι ροές από τους ρωσικούς αγωγούς και ανακάμψει η ζήτηση από την Κίνα, είχε αναφέρει ο ΙΕΑ σε έκθεσή του. Ο οργανισμός είχε επαναλάβει την έκκλησή του για τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να μετριαστεί η ενεργειακή κρίση. Ορισμένοι προμηθευτές ανέφεραν επίσης ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος επειδή η απότομη μείωση της ρωσικής προσφοράς θα καταστήσει δυσκολότερη την αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων. Ταυτόχρονα, η ζήτηση LNG στην Κίνα ενδέχεται να ενισχυθεί εάν η οικονομία της ανακάμψει μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Η Ευρώπη θα εξισορροπήσει και πάλι την αγορά φυσικού αερίου όταν θα είναι σε θέση να υπογράψει νέες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμφωνίες με προμηθευτές, με τις ΗΠΑ και το Κατάρ να λανσάρουν εγκαταστάσεις εξαγωγών από τα μέσα αυτής της δεκαετίας, σημείωσε ο Clamadieu. Εν τω μεταξύ, η ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλό κόστος για το καύσιμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συμφωνήσει σε ανώτατα όρια τιμών ή να εφαρμόσει αποτελεσματικές κοινές αγορές LNG, τόνισε.

  Η Τσεχία πρότεινε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ - Ξεχωριστή πρόταση και από την Ολλανδία

  Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών.

  Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε έναν δεύτερο συμβιβασμό για το ανώτατο όριο τιμών, μειώνοντας τον κόφτη στα 220 ευρώ από 275 ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το πρακτορείο Bloomberg. Η πλειοψηφία των κρατών - μελών είχε επικρίνει έντονα το επίπεδο που είχε προτείνει η Κομισιόν. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

  Η Τσεχία πρότεινε επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πλαφόν φυσικού αερίου στις πέντε, από δύο εβδομάδες που προβλεπόταν αρχικά.

  Η Ολλανδία από τη μεριά της έκανε μία ξεχωριστή πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, το οποίο το καλοκαίρι βοήθησε στην άνοδο των τιμών, καθώς οι χώρες "έτρεχαν" να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Η Ολλανδία υποστηρίζει ότι ένας ευρύτερος "μηχανισμός ελέγχου των τιμών" που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να στρεβλώσει τις αγορές και να βλάψει την προσφορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ