Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 12:42

  Bloomberg: Η Τσεχία πρότεινε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ

  ΕΕ διχασμος φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:53

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών.

  Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε έναν δεύτερο συμβιβασμό για το ανώτατο όριο τιμών, μειώνοντας τον κόφτη στα 220 ευρώ από 275 ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το πρακτορείο Bloomberg. Η πλειοψηφία των κρατών - μελών είχε επικρίνει έντονα το επίπεδο που είχε προτείνει η Κομισιόν. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

  Μια συμφωνία για ένα ανώτατο όριο τιμών είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει η υιοθέτηση μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των κοινών αγορών και των περιορισμών στην ενδοημερήσια μεταβλητότητα. Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν σχετικά με την τελική μορφή της δέσμης μέτρων τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή τους αναβλήθηκε για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου.

  Η Τσεχία πρότεινε επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πλαφόν φυσικού αερίου στις πέντε, από δύο εβδομάδες που προβλεπόταν αρχικά.

  Η Ολλανδία έκανε μία ξεχωριστή πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, το οποίο το καλοκαίρι βοήθησε στην άνοδο των τιμών, καθώς οι χώρες "έτρεχαν" να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Η Ολλανδία υποστηρίζει ότι ένας ευρύτερος "μηχανισμός ελέγχου των τιμών" που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να στρεβλώσει τις αγορές και να βλάψει την προσφορά.

  "Η τρέχουσα πρόταση της Κομισιόν  έχει πολλά μειονεκτήματα", αναφέρεται σύμφωνα με το έγγραφο που εξέτασε το Bloomberg. "Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αποφευχθούν με την εισαγωγή ενός πιο στοχευμένου ανώτατου ορίου τιμών, το οποίο αποσκοπεί στην αποτροπή επεισοδίων υπερβολικών τιμών, όπως κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου".

  Αν και η ολλανδική ιδέα θα μπορούσε να εφαρμοστεί συμπληρωματικά προς τον ευρύτερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών της ΕΕ, υπογραμμίζει τις διαφωνίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες του χειμώνα. Μια ομάδα επτά χωρών της ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί αυστηροί όροι. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα στις 13 Δεκεμβρίου, αν και οι συζητήσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

  Η ολλανδική πρόταση σημειώνει ότι η ιδέα θα ήταν να περιοριστούν οι "μη ευαίσθητοι στις τιμές" αγοραστές, οι οποίοι ελέγχονται ή υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, από το να υποβάλλουν υπερβολικές προσφορές κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μετά τον Αύγουστο. Η τιμή θα καθορίζεται χαμηλότερα από το επίπεδο που προτείνει η Επιτροπή και θα επανεξετάζεται κάθε μήνα, ώστε να διασφαλίζεται ότι αρκετό αέριο μπαίνει στις αποθήκες, σύμφωνα με την πρόταση.

  "Οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν επειδή οι τιμές της γενικής αγοράς θα μειωθούν σημαντικά και αυτό θα μειώσει τελικά τις τιμές του τελικού χρήστη", αναφέρεται στο έγγραφο. Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στην αποθήκευση υδρογόνου στο μέλλον, προστίθεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ