Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Νοε-2022 13:24

  "Επικίνδυνα κοντά σε πόλεμο" ΗΠΑ και Κίνα προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο

  "Επικίνδυνα κοντά σε πόλεμο" ΗΠΑ και Κίνα προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση γύρω από την Ταϊβάν, που θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο.

  Ειδικότερα, σε εκτενή ανάρτηση που έκανε στο linkedin, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates υποστηρίζει ότι η απειλή της εν λόγω σύρραξης επιβαρύνει ήδη την παγκόσμια οικονομία, με τις δύο υπερδυνάμεις να βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε κλιμάκωση των μεταξύ τους εντάσεων.

  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος σε εμπορικό πόλεμο, τεχνολογικό πόλεμο, πόλεμο γεωπολιτικής επιρροής, πόλεμο κεφαλαίων/οικονομίας και τώρα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο", έγραψε ο Ρέι Ντάλιο.

  Όπως επισημαίνει, πρόκειται για κάτι που "τρομάζει σχεδόν όλους, κάτι που παραλύει τη δραστηριότητα οδηγώντας σε αναποτελεσματική οικοδόμηση αυτάρκειας από πολλές απόψεις, η οποία είναι οικονομικά δαπανηρή".

  "Η αντίληψη και μόνο ότι ο στρατιωτικός πόλεμος είναι μια πιθανότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. Προφανώς, η πραγματοποίησή του θα ήταν καταστροφική", προσθέτει.

  Σύμφωνα με τον επιδραστικό επενδυτή, που πρόσφατα άφησε το τιμόνι της Bridgewater, ένας πόλεμος στην Ταϊβάν είναι πιθανό να συμβεί σε περίπου δύο χρόνια, δεδομένου ότι το πιο επιθετικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές και μια επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση ενδέχεται να σπείρει απόγνωση.

  "Οι εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ταϊβάν, ο στρατιωτικός επανα-εξοπλισμός της Ιαπωνίας και οι πιθανώς χειρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες την περίοδο αυτή, καθιστούν το 2024 έως το 2025 μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο", γράφει.

  Ο Ντάλιο συνέκρινε μια σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας με τον τρέχοντα πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές χώρες πιθανόν να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικά προϊόντα σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν.

  "Το ενδεχόμενο και μόνο ενός πιο έντονου πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο", αναφέρει.

  "Φανταστείτε αν οι επενδύσεις ή η παραγωγή στην Κίνα ή η αγορά κινεζικών προϊόντων γινόταν πολιτικά όπως είναι να κάνεις σήμερα αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία".

  Κάτι που, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, έχει οδηγήσει ήδη εισαγωγείς και επενδυτές να στραφούν σε άλλες χώρες

  "Λόγω αυτής της πιθανότητας, οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και το Μεξικό και οι επενδυτές κάνουν το ίδιο", γράφει ο Ντάλιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ