Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 18:00

  Τέλος εποχής για την Bridgewater - Αποχώρησε από το τιμόνι της ο Ρέι Ντάλιο

  Τέλος εποχής για την Bridgewater - Αποχώρησε από το τιμόνι της ο Ρέι Ντάλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο αποχώρησε από την ηγεσία της επιχείρησης που κατέστησε το μεγαλύτερο hedge fund στον πλανήτη, παραδίδοντας το μέλλον της και assets 150 δισ. δολαρίων σε μία νεότερη γενιά διοικητικών ηγετών με τις δικές τους επενδυτικές ιδέες.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Ρέι Ντάλιο μετέφερε στις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα δικαιώματα ψήφου που είχε στο Δ.Σ. της Bridgewater και παραιτήθηκε ως ένας από τους τρεις co-Chief Investment Officers της.

  "Ο Ρέι δεν έχει πλέον τον τελικό λόγο", δήλωσε ο co-Chief Investment Officer Νιρ Μπαρ Ντέα  σε συνέντευξή του. "Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή".

  Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η αποχώρηση του Ντάλιο συνιστά επίσης και ένα άλλο ορόσημο. Ενώ μερικοί από τους συνομηλίκους του μετέτρεψαν τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει σε οικογενειακά γραφεία ή τις έκλεισαν, εκείνος εμφανίστηκε αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι που να τον ξεπερνά.

  Ήδη από το 2010 είχε εκπονήσει ένα σχέδιο μετάβασης ηγεσίας στην Bridgewater, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε στην αναζήτησή του για διαδόχους αλλά τώρα που οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν η παράδοση του ελέγχου ήταν το τελικό και μη αναστρέψιμο βήμα.

  "Αυτή ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Με το που ήμασταν έτοιμοι, προχωρήσαμε", είπε ο 73χρονος Ντάλιο, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο με έναν νέο τίτλο, ως  "Ιδρυτής και μέντορας CIO". "Δεν ήθελα να αγκιστρωθώ εδώ μέχρι να πεθάνω", είπε.

  Το timing είναι επίσης ευνοϊκό. Η Bridgewater, αφού αρχικά παρερμήνευσε τις κινήσεις των αγορών στους πρώτους μήνες της πανδημίας, στη συνέχεια έβγαλε μερικά καλύτερα νούμερα.

  Η ναυαρχίδα της Pure Alpha βρισκόταν στο +34,6% φέτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και η All Weather - μια προσέγγιση που είχε σχεδιαστεί για να προσφέρει πιο σταθερές αποδόσεις - έχει χάσει 27,2%.

  "Αξιοκρατία ιδεών"

  Ο Ντάλιο ήταν πρώην trader εμπορευμάτων και μεσίτης όταν ίδρυσε την Bridgewater, στο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που είχε στη Νέα Υόρκη το 1975. Χάρη στην εξαιρετική της απόδοση τη δεκαετία του 2000, η εταιρεία συγκέντρωσε assets δεκάδων δισ. δολαρίων και προσέλκυσε πολλά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ως πελάτες.

  Η Bridgewater με έδρα το Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, κατέστη επίσης διαβόητη για τη μυστικότητά της η οποία προκάλεσε συγκρίσεις με σέκτα.

  Ο Ντάλιο ήθελε να δημιουργήσει μια "αξιοκρατία ιδεών" και πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν μέσω "ριζοσπαστικής ειλικρίνειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας". Ενθάρρυνε την ανοιχτή διαφωνία, τα meetings καταγράφονταν και οι εργαζόμενοι είχαν τις λεγόμενες κάρτες του μπέιζμπολ, που ανέγραφαν βαθμολογία των επιδόσεών τους σε χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία.

  Όταν αποφάσισε πριν να προχωρήσει τη διαδοχή του στην Bridgewater, "απλώς διοικούσα πράγματα", θυμάται ο Ντάλιο. "Δεν είχαμε διοικητικό συμβούλιο ή καν και μια ιδέα για το πώς δημιουργείς καλή διακυβέρνηση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ