Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 15:32

  ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση της ανεργίας - Εντείνεται η πίεση στη Fed

  ΗΠΑ: Θέσεις εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:10

  Ανθεκτικούς ρυθμούς επέδειξε και τον Σεπτέμβριο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζει απροσδόκητη υποχώρηση παρά τις πιέσεις που ασκεί η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Fed.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 263.000 εμφανίζοντας μεν επιβράδυνση από την αύξηση κατά 315.000 του Αυγούστου, αλλά σε γενικές γραμμές κοντά στους ιδιαίτερα ανθεκτικούς ρυθμούς που ανέμεναν οι αναλυτές (275.000 νέα μισθολόγια σε έρευνα του Dow Jones, 250.000 σε αντίστοιχη του Reuters).

  Σημαντικότερα ήταν μάλλον τα νέα από το ποσοστό ανεργίας, το οποίο υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτίμησης για 3,7%, κάτι που αυξάνει την πίεση στην ομοσπονδιακή τράπεζα καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας που επιδιώκει προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

  Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ, όπου τα παράγωγα και των τριών δεικτών της Wall Street σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, οι πιθανότητες για νέα γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων μεγέθους 75 μονάδων βάσης (+0,75%) - την τέταρτη διαδοχική - ανήλθαν στο 90%, όπως δείχνουν τα σχετικά πονταρίσματα των traders.

  Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες οικονομικές προβολές της Fed έδειχναν πως η τράπεζα αναμένει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023.

  Παράλληλα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι μέσες ωριαίες αποδοχές των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως ανέμεναν οι προβλέψεις και κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οριακά χαμηλότερα από το 5,1% ετησίως των εκτιμήσεων.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων, η αναλύτρια της Bank of America Μέγκαν Σβάιμπερ έγραφε χαρακτηριστικά ότι η  ομοσπονδιακή τράπεζα θέλει να δει μια "ρωγμή" στην αγορά εργασίας προτού σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ