Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 12:26

  BofA: Η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να δει "ρωγμή" στην αγορά εργασίας

  BofA: Η πτώση της Wall Street έχει πολύ δρόμο ακόμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να δει μια "ρωγμή" στην αγορά εργασίας προτού σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της εκτιμά, η Bank of America.

  Ειδικότερα, όπως έγραψε η αναλύτρια επιτοκίων της αμερικανικής τράπεζας Μέγκαν Σβάιμπερ, μετά την ανοδική πορεία των αγορών στην αρχή της εβδομάδας "πελάτες μας ρώτησαν αν βλέπουμε μια άμεση αλλαγή στάσης της Fed".

  Η απάντηση που δίνει ίδια ήταν ξεκάθαρη. "Πιστεύουμε ότι αυτές οι αναζητήσεις είναι άστοχες και ότι η Fed απέχει αρκετά ακόμα από το να τελειώσει τη δουλειά της". 

  Όπως είπε χαρακτηριστικά, "η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι να υπάρξει ρωγμή στην αγορά εργασίας. Για εμάς αυτό σημαίνει πως η Fed θα είναι πεπεισμένη ότι η αύξηση των μισθολογίων έχει φτάσει ένα σημείο καμπής και η ανεργία βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά."

  Σημείο καμπής στην αγορά εργασίας εκλαμβάνεται το πέρασμα των μηνιαίων στοιχείων για τα μισθολόγια σε αρνητικό έδαφος από θετικό.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Bofa έρχεται λίγο πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον Σεπτέμβριο, σήμερα Παρασκευή, τα οποία σύμφωνα με τη μεσοσταθμική εκτίμηση οικονομολόγων αναμένεται να δείξουν ότι οι οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 250.000 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας σταθερό στο 3,7%.

  Από την πλευρά της, η αναλύτρια της BofA επισημαίνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα σταμάτα συνήθως τη σύσφιξη προτού περάσει σε αρνητικό πρόσημο η μηνιαία μεταβολή των μισθολογίων, ωστόσο "ο τρέχοντας κύκλος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, καθώς η Fed κάνει αυξήσεις έχοντας εκφράσει την πρόθεσή της να εξισορροπήσει την αγορά εργασίας (με παρόμοιο τρόπο που είχε παρατηρηθεί κατά τη δεκαετία του '80)".

  Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες οικονομικές προβολές της Fed ανέφεραν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα βλέπει το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023.

  Σύμφωνα με την Σβάιμπερ, "παρόλο που η Fed μοιάζει πιθανό να μειώσει ρυθμό όταν τα επιτόκια φτάσουν στο 4% τον Νοέμβριο, πιστεύουμε ότι τα στοιχεία δύσκολα θα επιβάλλουν παύση των αυξήσεων προτού οι αρνητικές εκθέσεις για τα μισθολόγια είναι προ των πυλών".

  "Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν θα συμβεί πριν τον Μάρτιο του επόμενου έτους", προσθέτει.

  Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι το τελικό επίπεδο που θα φτάσουν τα επιτόκια της Fed θα είναι στο εύρος του 4,75% - 5,00%, δηλαδή 30 μονάδες βάσης (0,3%) παραπάνω από τη μέση εκτίμηση που έχουν εκφράσει επί του παρόντος οι αξιωματούχοι της.

  Η ανοδική απόκλιση αποδίδεται στην αβεβαιότητα για το εάν η Fed θα προχωρήσει σε ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση κατά 75 μ. β. τον Νοέμβριο και στα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό θα συνεχιστεί ακόμα ο τρέχοντας κύκλος σύσφιξης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ