Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Οκτ-2022 16:48

  Bloomberg: Tι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στις βραζιλιάνικες κάλπες

  Bloomberg: Tι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στις βραζιλιάνικες κάλπες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βραζιλιάνικες μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των παγκόσμιων ομολόγων τους φέτος και ορισμένοι επενδυτές λένε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα κέρδη, καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας της Κυριακής δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς της χώρας βραχυπρόθεσμα, σημειώνει το Bloomberg.

   
  Όμως η συναίνεση σχετικά με τις προοπτικές της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών της Λατινικής Αμερικής τείνει να σταματήσει εκεί, καθώς οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι -ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από το Κόμμα των Εργαζομένων και ο εν ενεργεία πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου- έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα, από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος έως την εστίαση στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.

  Ενώ ο Λούλα έχει μιλήσει πιο έντονα για τη χρήση κρατικών εταιρειών για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, ο Μπολσονάρου σκοπεύει να συνεχίσει να προωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και ενδεχομένως να συμπεριλάβει τον πετρελαϊκό γίγαντα Petroleo Brasileiro.   

  Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή έδιναν ως επί το πλείστον προβάδισμα στον Λούλα, με ορισμένους δημοσκόπους να σηματοδοτούν ότι θα μπορούσε να λάβει αρκετές ψήφους για να υποστηρίξει μια απόλυτη νίκη στον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 30 Οκτωβρίου, αν χρειαστεί. 

  Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Λούλα αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπολσονάρου δεν απάντησε σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό.

  Ο δείκτης Ibovespa της Βραζιλίας έχει αυξηθεί κατά 7,9% σε όρους δολαρίου φέτος, σε σύγκριση με την πτώση του δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ κατά 25%. Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται ιστορικά ελκυστικές, δήλωσαν οι επενδυτές. "Η Βραζιλία είναι φθηνή" δήλωσε ο Greg Lesko, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Deltec Asset Management στη Νέα Υόρκη. Ιδού τι πρέπει να προσέξεoυν οι επενδυτές στις βραζιλιάνικες κάλπες:

  Οικοδομές 


  Οι προσπάθειες για τη στήριξη του τμήματος κατοικιών χαμηλού εισοδήματος της Βραζιλίας "θα πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από τα πολιτικά αποτελέσματα", έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Αντρέ Μαζίνι σε σημείωμά τους νωρίτερα αυτό το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές με έμφαση στη στέγαση χαμηλού εισοδήματος, όπως η MRV Engenharia e Participacoes και η Direcional Engenharia, θα μπορούσαν να δουν ανανεωμένο ενδιαφέρον. Μια άλλη ώθηση στον τομέα θα μπορούσε να προέλθει από το αναμενόμενο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Βραζιλίας. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς Selic στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου μετά από μια jumbo αύξηση 1.175 μονάδων βάσης. 

  Οι κρατικές εταιρείες


  Ενώ ο Λούλα έχει επισημάνει ότι η Petrobras θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία με χαμηλότερη απόδοση, όπως τα διυλιστήρια, ο Μπολσονάρου δήλωσε τον Αύγουστο ότι η οικονομική του ομάδα είχε το πράσινο φως για να προτείνει και να σχεδιάσει μια πιθανή πώληση. Η κυβέρνηση ελέγχει την Petrobras με ποσοστό 50% σε κοινές μετοχές της εταιρείας αξίας 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  "Δεν νομίζω ότι η Petrobras αξίζει μηδέν υπό μια κυβέρνηση Λούλα και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η επιστροφή του είναι απίθανο να αποτελέσει επιστροφή για εκείνα τα χρόνια της Ντίλμα", δήλωσε ο Λεονάρντο Ρουφίνο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Mantaro Capital στο Ρίο ντε Τζανέιρο. "Αναμένεται όμως ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικής παρέμβασης".

  Καταναλωτική διακριτική ευχέρεια


  Ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius δήλωσε ότι "πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών" υπό τον Λούλα. Ο πρώην πρόεδρος σηματοδότησε ότι εκτός από τη διατήρηση του τρέχοντος κοινωνικού προγράμματος που καταβάλλει 600 ρεάις (111 δολάρια) σε χρηματικά επιδόματα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στη Βραζιλία, θα αυξήσει το ποσό κατά 150 ρεάις ανά παιδί κάτω των έξι ετών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μπολσονάρου ανέφερε επίσης ότι σκόπευε να αυξήσει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω του εμβληματικού του προγράμματος Auxilio Brasil κατά 200 ρεάις σε 800 ρεάις τον μήνα σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ λαμβάνουν τα επιδόματα.

  Πρέπει να προσέξει κανείς τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων όπως η BR Malls Participacoes. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης με έκπτωση και ορισμένες εταιρείες που απευθύνονται σε καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των Magazine Luiza, MercadoLibre  και Lojas Renner, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή μετοχών της JPMorgan Chase & Co. Emy Shayo.

  Εκπαίδευση


  Οι μετοχές των κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών εταιρειών, όπως η Anima Holding και η Cogna Educacao, ανέκαμψαν πρόσφατα, καθώς ο Λούλα δήλωσε ότι θα ενισχύσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, γνωστό ως Fies, χορηγώντας νέα δάνεια στους φοιτητές. Οι αναλυτές της Banco BTG Pactual προειδοποίησαν τους επενδυτές να μην ποντάρουν σε εταιρείες εκπαίδευσης.

  Οι εξαγωγείς πρώτων υλών


  Αν οι traders διαισθανθούν μια πιο παρεμβατική μακροοικονομική πολιτική υπό τον Λούλα που αυξάνει την πίεση στο βραζιλιάνικο ρεάλ, μπορεί να στοιχηθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, τη Vale SA, και την εταιρεία παραγωγής χαρτοπολτού Suzano SA, οι οποίες λαμβάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε δολάρια ΗΠΑ. 

  ESG


  Ο Λούλα έχει δηλώσει ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα του οικονομικού του προγράμματος. Αυτό μπορεί να προσελκύσει ορισμένους επενδυτές που τρόμαξαν από την πύρινη ρητορική του Μπολσονάρου για θέματα που κυμαίνονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έως την πανδημία του Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Ambipar Participacoes e Empreendimentos SA θα μπορούσαν να έχουν καλές επιδόσεις, και γενικότερα ότι οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αυξημένες εισροές. 

  "Η κυβέρνηση Λούλα θεωρείται ότι είναι συγκριτικά πιο προσηλωμένη σε μια ατζέντα ESG, η οποία θα μπορούσε τελικά να αποδώσει μερίσματα στην εξωτερική πολιτική", έγραψε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Group, Αλμπέρτο Ράμος.

  Διαβάστε ακόμη:

  Βραζιλία: Που βρίσκουν οι κάλπες την εθνική οικονομία

  * Βραζιλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ